Ромският квартал остава под карантина до сряда

След заседание на Областния медицински съвет, председателят на областния щаб и областен управител Димитър Иванов, заедно с кмета на община Ямбол Валентин Ревански представиха взетите решения и набелязани нови мерки във връзка с епидемичната обстановка.
Актуалните данни към 18 май представи председателят на ОМС. Общо диагностицираните в област Ямбол с COVID-19 са 102. На домашно лечение са 52 лица, хоспитализираните пациенти са 33, излекуваните 7, а починалите с положителна проба за ковид 10 лица. Под карантина са поставени 736, като най-голям е броят на лицата под карантина в Ямбол – 491.
Членовете на Областния съвет, след дискутирани различни варианти, взеха решение за отпускане на мерките в ограничения район в Ямбол. От сряда жителите на квартал „Райна княгиня“ и 14-те улици в района могат да излизат за полагане на труд. Засиленото полицейско присъствие в района остава, както и останалите противоепидемични мерки. В последните няколко дни положителните проби от района намаляват, но с цел сигурно отваряне на района ще започне активно изследване по улици на заразени семейства и контактни лица. Контролни тествания с PCR проби ще се направят на живеещи на улиците „Тополница“, „Въча“, „Места“, „Капитан Петко“, където има концентрация на носителите на вируса. При установяване на намаляване броя на положителните проби ще бъдат свалени ограничителните мерки.
И областният управител и кметът на Ямбол се обърнаха с призив към гражданите. Призоваха жителите на ограничената зона за още няколко дни търпение, за спазване на мерките за хигиена, дезинфекция и дистанция, както в района, така и на работните места. Обърнаха се и към жителите на другите квартали на града, където също има разпространение на вируса, за повече лична отговорност и припомниха, че противоепидемичните мерки са в сила и е нужно да се спазват.