Ямбол ще чества 143 години от Освобождението си от османско владичество при спазване на противоепидемичните мерки

На 17 януари, неделя, Ямбол ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско владичество. По традиция официалната церемония по отбелязване на историческата за града дата ще се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 година, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов (пред сградата на Общински детски комплекс – Ямбол, улица „Търговска“ 27).

Церемонията ще бъде предшествана от изпълнения на патриотични мелодии и маршове на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“.

В 10:00 часа започва тържественият ритуал със слово на кмета на община Ямбол Валентин Ревански. Церемонията продължава с отслужване на благодарствен молебен и завършва с поднасяне на венци и цветя на признателност.

За да се избегне струпването на хора, в церемонията ще участва по-малка представителна военна част от Гарнизон Ямбол – взвод от 20 души от Авиобаза „Безмер“, както и няколко възстановчици от клуб „Традиция“ в Ямбол.

Тази година няма да се състои шествие до Паметника на героите, загинали за националното ни освобождение.

Празникът ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. На присъстващите ще бъдат раздавани предпазни маски от служители на Община Ямбол.