ХХХIX фолклорен ученически фестивал „Родило се, преродило“ 2021

 
Фестивалът се организира от НЧ „Зора-1945” с подкрепата на Министерство на културата и Община Ямбол.
Целта на фестивала е популяризирането на обредния, песенния, инструменталния и танцовия фолклор на България и приобщаването на младото поколение към ценностите на българските традиции.
СТАТУТ
Фолклорният ученически фестивал „Родило се, преродило” – Ямбол, 2021 ще се проведе  в онлайн формат през месец април като участниците ще могат да се изявят в следните конкурси:
– „Моят любим пролетен празник” – за рисунки и за изработване на сувенири и украса, характерни за фолклорните празници от пролетния цикъл на българина;
– Конкурс за изпълнение на българска народна песен. Участниците представят солово по 2 народни песни, една от които е бавна (безмензурна) и задължително едната е тракийска.
Общото времетраене на изпълненията е 4 минути, като това на безмензурната песен не трябва да съдържа повече от два куплета. Изпълненията могат да бъдат със съпровод.
– Конкурс за изпълнение на народен инструмент (гайда, кавал, гъдулка, тамбура). Участниците изпълняват солово по две мелодии, като едната е бавна (безмензурна) с характер, съответстващ на дадения инструмент. Общо времетраене на изпълнението – 4 минути.
Изискването за безмензурна песен и мелодия се отнася за трета и четвърта възрастова група.
– Конкурс за изпълнение на народни танци – представят се танцови състави с изпълнение до 8 минути.
ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ:
Първа – предучилищна възраст;
Втора – 7-10 годишна възраст;
Трета – 11-14 годишна възраст;
Четвърта – 15-19 годишна възраст.
ОБЩИ УСЛОВИЯ:
1. Всички участници в конкурсите за песен, инструментално изпълнение и танц трябва да бъдат облечени в народна носия.
2. Срок за подаване на експонатите за конкурсите за рисунка и изделия, свързани с фолклора на българина – 23 април 2021 г. на адрес:
Народно читалище „Зора-1945”
пл. „Захари Стоянов” № 2А
8600, гр. Ямбол
3. Срок за получаване на заявки и видеозаписи на изпълненията за конкурсите за музика, песен и танц – 23 април 2021 г. на
e-mail: rodiloseprerodilo20@mail.bg
ЖУРИ И НАГРАДИ:
Експонатите в конкурсите за рисунка и сувенири и видео-изпълненията на участниците се оценяват на 24 април 2021 г. от жури, включващо специалисти в областта на фолклорното изкуство художници.
Всички, участвали в конкурсите, получават грамота. Класираните на първо, второ и трето място във всички конкурси получават дипломи и награди.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 26 април 2021 г. на сайта на НЧ „Зора-1945”.
За допълнителна информация: 046/666 951; 0879069615; 0879069613.