Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол чества своята 10-годишнина с редица инициативи

Целият месец ноември премина под знака на кръглата 10-годишнина от преобразуването във Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол от Технически колеж в структурата на Тракийски университет – Стара Загора. Годишнината беше отбелязана с редица инициативи – международна научна конференция, уебинари, кръгла маса „Актуални проблеми на енергетиката“, както и учредяване на сдружение „Хранителна наука и технологии“.
Кулминацията на честванията за ФТТ – Ямбол бе 25-ти ноември, когато е обнародвано в Държавен вестник Постановление на Министерски съвет, с което Технически колеж – Ямбол се преобразува във Факултет. Тържествената програма започна с представяне на обновени и модернизирани със съвременна апаратура лаборатории по микробиология, хранителни технологии, анализ на храните, автоматика, електротехника и електроника, компютърни системи и мрежи, микропроцесорна техника и програмируеми контролери.
В празничния ден бе открита реставрацията на уникален стенопис на Светите братя Кирил и Методий, създаден през 1985 г., с автор именития български художник Ганчо Карабаджаков.
Специални гости на празника бяха основателите и радетелите на амбициозната идея за преобразуването на колежа във факултет – проф. Иван Станков, който тогава е бил ректор и първият декан проф. Красимира Георгиева, както и настоящият ректор доц. Добри Ярков, който съдействал за преобразуването в качеството си на помощник-ректор.
Всички те получиха почетни грамоти и плакети от деканското ръководство.
Деканът доц. Ваня Стойкова благодари сърдечно за наследеното минало и за обещаващото бъдеще, в което има силната подкрепа от ректорското ръководство: „Безспорно най-голямото наше богатство, нашето днес, но и нашето утре са студентите ни – за тях ние създаваме, обновяваме, за да ги подготвим за бъдещата им успешна реализация като инженери. За тях актуализираме учебните си планове и програми, подобряваме материално-техническата си база и качеството на обучение и научни изследвания и разкриваме нови специалности, които да съответстват на съвременните изисквания на бизнеса, на пазара на труда в региона и страната. Защото ги очакват предизвикателствата на новата икономика на знанието и интелигентния растеж.“
Ректорът доц. Ярков гарантира подкрепа в изграждането на още редица съвременни и модерни идеи, като Хай тек парк, спортни съоръжения и комлекси, плувни басейни и други преимущества, които да са в полза на студентите: „Сърцето ми се изпълва с радост, защото Факултет „Техника и технологии“ е най-младият ни факултет, но е най-бързо развиващият се и иновативен. За десет години постигнахме много с надграждане в бърз план и добра комбинация с проф. Станков и проф. Георгиева. За последните две години успяхме да създадем невероятен кадрови академичен ресурс, получаваме висока оценка на акредитация, обновихме голяма част от сградния фонд и материалната база, създадохме нови специалности. Това, което инвестирахме през тези десет години е инвестиция в бъдещите 100 години.“
За кръглата годишнина беше подготвен и издаден алманах на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол, който съдържа 10-годишната му история в текст и снимки. А по коридорите на факултета новопоставени фотоси разказват за всички стъпки на висшето училище.
Гости на празника бяха членове на ректорското ръководство – доц. Нели Грозева, доц. Ани Златева и доц. Генчо Вълчев, областният управител на област Ямбол – Георги Чалъков и заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов.
Празникът се проведе в изключително тесен кръг, поради противоепидемичните мерки.