Министерски съвет гласува решение за отпускане на 27 млн. лева за Новата болница в Ямбол

Общо 27 000 000 лева ще бъдат преведени по сметката на ямболската Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“, гласува решение на днешното си заседание Министерският съвет. Средствата са целеви за построяване на нов болничен блок с 250 болнични легла, в който ще се прехвърли дейността на лечебното заведение.

Решението на правителството идва ден след като премиерът Бойко Борисов бе в Ямбол по покана на кмета Георги Славов, за да се запознае лично на място с обекта, в който ще бъдат инвестирани средствата.

Сумата от 27 млн. лв. се отпуска за периода 2019 – 2021 г., като траншовете ще бъдат на три вноски. Първата – за настоящата 2019 г. е в размер на 8 100 000 лева.

„Отпуснатите средства са жизнено важни за довършването на новия болничен комплекс“, коментира пред медии след правителственото заседание кметът Георги Славов и изказа благодарност на премиера Бойко Борисов и на Министерски съвет за решението. „Това е една моя кауза като кмет още от 2008 г. През 2012 г. за първи път се получи пробив и стартирахме проекта. Но след това, за съжаление, беше спрян от следващото правителство“, заяви още Славов и посочи, че предстои да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. По думите му в рамките на около година и половина след избора на изпълнител трябва да има нов болничен комплекс. Кметът на Ямбол обясни, че отпускането на средствата за болницата трябва да се тълкува като една много полезна за хората придобивка, която животът я изисква сега, а да не се свързва с предизборния момент.

Изграждането на новия болничен комплекс в Ямбол ще подобри обслужването на пациентите, условията на труд на персонала и привличането на специалисти за работа в лечебното заведение. С реализиране на инвестицията ще бъдат създадени възможности за прилагане на най-съвременни и ефективни методи и технологии за диагностика и лечение на пациентите от град Ямбол и областта.

 Ямболската болница е със стабилни финансови резултати, като през последните две години отчита ръст на приходите и липса на просрочени задължения, се казва в съобщението на правителствената пресслужба. В този смисъл болницата има необходимия потенциал да се справи успешно с предстоящите предизвикателства през следващия тригодишен период.