Училището в Скалица домакин на междуучилищна среща

От 26 до 28 април 2023 година се проведе междуучилищен обмен по НП „Иновации в действие“ с домакин Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“ с. Скалица с партньори Професионална гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ – гр. Попово, обл. Търговище – иновативно училище, Средно училище „Назъм Хикмет“ – с. Медовец, общ. Дългопол, обл. Варна и Профилирана гимназия „Иван Сергеев Аксаков“ – гр. Пазарджик – неиновативни училища.
Срещата премина в рамките на три дни, като на 26 април стартира с встъпителна среща „Иновации в действие 2023, Скалица – Попово – Пазарджик – Медовец“, която се проведе в конферентната зала на община „Тунджа“ с участието на г-н Димитър Димитров – заместник кмет на община Тунджа, г-жа Диана Иванова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности“, директори и учители от училищата, участници в иновацията, ученици както и представители на Обществения съвет към училището.
Втория ден премина в две части, културно-развлекателна програма с посещение на забележителностите в град Ямбол до обяд, като в следобедните часове учениците от всички училища имаха възможност за своето първо запознанство, което се състоя под формата на тренинг организиран от домакините на хижа „Пиргуля“.
На 28 април гостите посетиха село Скалица и се запознаха с част от дейностите на иновацията, която развива СУ „Св. П. Хилендарски“ – „Ученическо самоуправление в действие – формула за успешен модел на съвременното българско училище“. С подготвена презентация от самите ученици и разказ от първо лице те представиха своята мотивация, предизвикателства и трудности, които са срещнали и преодоляват. След представената презентация гостуващите училища имаха възможност да разгледат материалната база и участваха в тематични работни срещи между учители и ученици. Към програмата на обмена бе включено посещение на Винарна Балар в село Скалица.
Всички участници изразиха своето задоволство от програмата и представената иновация и възможността, която дава Национална програма на МОН, с която се осъществява