Тържествена церемония по разформироване на рота HELBROC

Тържествена церемония по преустановяване на дежурството на контингента от Българската армия, участвал в състава на Многонационалната бойна група на Европейския съюз „HELBROC – BG”, се състоя днес, 02.07.2018г. в 42-ри механизиран батальон – Ямбол.
За постигнати високи резултати, военнослужещи бяха наградени с грамоти от командира на 2 механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов. Грамотите връчи заместник-командира на бригадата полковник Недялко Ников, който поздрави военнослужещите и определи участието им в носенето на дежурството като „принос за европейската система за сигурност, в контекста на придобиването на съществен опит на личния състав за изпълнение на задачи, свързани със стратегически решения”.
Командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов в обръщението си към офицерите, сержантите и войниците изрази чувство на гордост и удовлетворение от проявения професионализъм и положените от тях усилия по време на подготовката, сертификацията и носенето на дежурство.


Многонационалната бойна група HELBROC e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция.
Бойна група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушнопреносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.
Бойната група е подготвена за провеждане на бойни и небойни операции, самостоятелно или като първи елемент от по-мащабни военни сили, на значително разстояние от територията на страните от Европейския съюз
Тактическите бойните групи на ЕС са създадени с цел придобиване на военни способности за бързо реагиране и ефективно управление на кризи съгласно Европейската стратегия за сигурност и Европейската политика за сигурност и отбрана.