Тагарев: В Ямбол може да е базата на многонационалната бойна група

Въпросът е в утвърдената рамката за личен състав – колко души можем да наберем. Наистина трябва социален пакет. Това, което успяхме да направим в последния момент е да увеличим заплатите на военнослужещите. Надявам се, че тази мярка ще помогне да повишим интереса към службата в армията. Аз смятам, че няма да е достатъчна. Трябва да мислим за някакво по-комплексно решение. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти във Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

Министърът на отбраната уточни, че некомплектът в Българската армия е около 20%. Според него е трудно да бъде говорено за увеличаване на числеността на армията при този некомплект.

Предвиждаме да създадем инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група. Там трябва да има бригаден щаб, окомплетован на някакво равнище. Една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, със съпътстващата летищна, складова, транспортна инфраструктура, комуникации. Ако искат и за горива. Всичко това е важно, за да може да действа една такава бригадна група, отбеляза Тагарев.

По думите му се очаква тази инфраструктура да бъде изградена в района на Ямбол.

Относно „предупредителна зона в Черно море“, Тагарев заяви: „Ако останем само с второто удължаване – няма проблем. В момента не мога да прогнозирам как ще се развият нещата. В тази зона руските кораби блокират нормалния трафик на зърно от Украйна към Африка. Всички наши съюзници са наясно с проблемите, които създават тези руски действия в Черно море и имат готовност да ни помогнат. Готови са да инвестират в разузнавателни полети, било то с пилотни или безпилотни летателни апарати, за да сме наясно с обстановката. Когато е необходимо ще вземем решение“

Той коментира, че не е подписан договор с Полша за ремонт на двигатели на самолети МиГ-29.