С тържествена церемония и показ на военна техника Ямбол отбеляза 110 години от Независимостта на България

С тържествена церемония и показ на военната техника в Музея на бойната слава Ямбол отбеляза днешният празничен 22 септември.

„110 години страната ни отстоява своето достойнство като независима държава, преминавайки през много изпитания, критични периоди и обрати. И днес, за да живеем със самочувствието на силна и независима нация, се изискват усилия от всеки един от нас – да даваме своя принос за стабилно, модерно и развито общество“, каза в приветственото си слово кметът на Ямбол Георги Славов.

Честването продължи с прожекция на документалния филм „Денят на Независимостта“ на режисьора Христо Живков, по сценарий на Димитър Стоянович.

Посетителите имаха възможност да разгледат специално изложена за случая експозиция на открито от основни образци на въоръжение и техника, използвани в Българската армия през годините. Техническите им параметри и реда на използването им бяха представени от военнослужещи от 42-ри механизиран батальон, 20-ти самоходен артилерийски дивизион, Авиобаза „Безмер“, Военно окръжие Ямбол и домакините от Музея на бойната слава.

Празничният 22 септември е Ден на отворени врати в Музея на бойната слава, Регионалния исторически музей – Ямбол, Културно-информационен център „Безистен“, Художествената галерия „Жорж Папазов“. Инициативата е посветена и на Европейските дни на наследството и Европейската година на културното наследство.