Съдът измени мярката за неотклонение на турски шофьор, задържан за ПТП със загинало дете

Бургаският апелативен съд уважи молбата на турския шофьор Неджати Фъстъкекен и промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Фъстъкекен е подведен под наказателна отговорност за това, че на 03.12.2016г., около 11.15 ч., в района край гр. Ямбол, при управление на влекач с полу-ремарке със скорост на движение 80 км. в час, при ограничена такава от 50 км. в час, нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие с лек автомобил и причинил по непредпазливост смъртта на 13 –годишно момче и средна телесна повреда на жена -водач на другия автомобил.

В съдебното заседание прокурорът пледира за промяна на мярката за процесуална принуда. Държавното обвинение изтъкна доказателства в подкрепа на тезата за съпричиняване на вредоносния резултат и изтичане на законовия срок за задържането на обвиняемия под стража. Мярка „парична гаранция“ предложи и адвокатът на турския шофьор. Обвиняемият помоли от съда да бъде пуснат от ареста и обясни, че е няма намерение да се укрива от правосъдието. „Разстроен съм, че лиших една майка от детето й“, каза през сълзи задържаният турски гражданин.

 Въззивният състав е намерил жалбата на Неджати Фъстъкекен за основателна. Доказателствата към момента не са разколебали предположението, че мъжът е автор на тежката катастрофа. От заключението на автотехническата експертиза обаче е установено, че в поведението на пострадалата има съпричиняване. От приложените по делото материали е видно, че турският шофьор има забрана за напускане на страната, без изрично прокурорско разрешение. Освен това срокът за задържането му по закон изтича на 7 февруари.

Тези изводи са мотивирали апелативния състав да отмени определението на ОС-Ямбол  и да измени мярката в по-лека. Задържаният ще бъде освободен след внасяне на паричната гаранция.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.