Стрелецът Димитър Тодоров е спортист № 1 за Ямбол, Михаил Михов беше обявен за треньор на 2023 г.

Бронзовият медалист от европейското първенство по спортна стрелба, вицешампион на България  Димитър Тодоров от стрелкови клуб „Диана“ стана спортист на 2023 г. на Ямбол. Наставникът на клуб „Борба и самбо“ Михаил Михов беше обявен за треньор на годината. А отборната награда беше връчена на отбор 4х400 от лекоатлетически клуб „Радио 999“ с треньор Петрана Чамова в състав Ивайло Москов, Йордан Грудев, Пламен Драганов и Никола Караманолов, които са шампиони на България от държавното първенство по лека атлетика за юноши старша възраст.

Наградите бяха връчени на тържествена церемония на 20 декември в Културно-информационен център „Безистен“.

„Щастливи сме, че именно нашият град е дом на олимпийски, световни, европейски, балкански и републикански шампиони“, каза в приветствието си кметът Валентин Ревански. Той отправи благодарност към всички спортисти, към заслужилите майстори на спорта, към треньорите за техните изключителни постижения и принос към развитието на спорта в нашия град.

„Както обещахме, ще продължим да обновяваме и създаваме нова спортна инфраструктура, както за масовия, така и за професионалния спорт. Радваме се, че децата и младежите в спортните клубове за последните четири години са се увеличили двойно, което е голям успех и сме изключително радостни от този факт!, каза още кметът Валентин Ревански.

„Ямбол винаги е имал добри спортисти и аз съм горд, че също съм от тази школа“, каза председателят на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров, който беше сред официалните гости на церемонията.

В залата бяха също почетният гражданин на Ямбол, заслужилият майстор на спорта – Димитър Минчев, почетният гражданин на Ямбол и заслужил майстор на спорта Маргарита Моллова, почетният гражданин на Ямбол и заслужилият майстор на спорта Тотка Тодорова, заслужилият треньор Димитър Плочев, четирикратни носители на званието „Спортист № 1 на Ямбол“ през годините.  

В първата десетка на ямболските спортисти за 2023 г. са още:

ЗИНГА ФИРМИНО от лекоатлетически клуб „Радио 999“ – шампион на България по троен скок и скок на дължина, финалист на Европейските младежки олимпийски игри.

СИМЕОН СИДЕРАС от спортен клуб „Борба и самбо“ – завоювал за Ямбол и България пето място на Европейското първенство по борба за кадети, бронзов медалист от Балканиадата и шампион на България в категорията юноши старша възраст.

ПЕТКО САРАКОСТОВ от спортен клуб „Борба и самбо“ – държавен шампион по борба свободен стил в категория 59 кг, многократен златен медалист от турнири в България, Гърция и Турция.

МАРСЕЛА ГЕОРГИЕВА от спортен клуб „Борба и самбо“ – сребърна медалистка от Балканиадата по борба свободен стил и вицешампион на България от шампионата за момичета, представила Ямбол и страната ни на Европейското първенство през 2023 г.

МАРТИН МУТЛЯШКИ от спортен клуб брейк „Пластик деформейшън скуад“ – държавен шампион на републиканското първенство по брейк.

КАЛОЯН АНГЕЛОВ от спортен клуб по скокове на батут „Енчо Керязов“ – двукратен вицешампион от държавните първенства по скокове на батут, многократен медалист от републикански турнири.

ПОЛИНА ТОДОРОВА от клуб по лека атлетика „Тунджа“ – вицешампион от държавното първенство по лека атлетика за жени на бягане 800 м.

НИКОЛА КАРАМАНОЛОВ от лекоатлетически клуб „Радио 999“ – сребърен медалист на държавното първенство  на скок на дължина и на 100 метра гладко бягане, шампион на България в щафетата 4х100 метра, представил Ямбол и България на Купа Европа в 4х100 метра при мъже.

ТЕОДОРА МЛАДЕНОВА от спортен клуб „Карате киокушинкай“ – бронзова медалистка от балканското първенство „Ката“ за жени.

С огромна признателност към техния цялостен принос за развитието на спорта в Ямбол Община Ямбол удостоява с почетен плакет юбилярите Христо Христов, дългогодишен председател на Обединен спортен клуб „Тунджа”  и Гено Плачков – играч от „Залата на славата“ и дългогодишен треньор на баскетболен клуб „Тунджа“.

За учител по физическо възпитание и спорт за 2023 година, общинската комисия обявява двама преподаватели – Милена Иванова (под чието ръководство училищните отбори на природо-математическата гимназия „Ат. Радев“ по волейбол, тенис на маса и шахмат завоюваха златни медали и в трите възрастови групи на общински, областни, зонални и финални етапи) и Георги Георгиев (учител в основно училище „П. Р. Славейков“, извел за първи път от създаването на ученическите игри училищен отбор от Ямбол по футбол на вицешампионско място в страната).

За дългогодишна, високопрофесионална дейност в системата на физическото възпитание и спорта с плакет и грамота бяха удостоени старши учителите по физическо възпитание и спорт Димитър Чамов и Събина Димова, както и дългогодишният председател на Ученическия спортен клуб Георги Кьосев.

Шест медала от европейски, седем от балкански и 72 от  държавни първенства през 2023 година. От тези отличия 23 са златни, 18 са сребърни, 24 са бронзови. Това е точната равносметка от подадената от 46-те спортни клубове, които развиват дейност в град Ямбол.

Съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол, Общинската комисия удостои с награди още 122-ма спортисти и треньори.