Спокойна епидемична обстановка отчита Областният медицински съвет

Противоепидемичните мерки в областта след старта на новата учебна година, мерките при предстоящите избори за кмет на територията на село Тенево, община „Тунджа“, актуалната обстановка по разпространение на COVID 19 в област Ямбол, обсъдиха на заседание днес членовете на Областния медицински съвет.
Като цяло епидемичната обстановка в област Ямбол към момента е спокойна. Активните случаи на лица с доказана коронавирус инфекция са 51, като 41 са на домашно лечение. Под карантина са поставени 94 лица.
От областта за изминалото денонощие има 10 случая на лица с положителна PCR проба за COVID 19. Четири от новорегистрираните случая са от с. Кабиле, община „Тунджа“, 4 положителни проби има на работещи в едно от големите предприятие в Ямбол и отделно още два случая на жени дали положителни проби, регистрира системата.
По информация на директора на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков и ситуацията в болничното заведение е спокойна. В Инфекциозно отделение има 8 пациенти. Ковид отделението е затворено, защото няма необходимост към момента от него. Д-р Рунков информира още за направените доставки на респиратори и монитори от държавата. Категоричната оценка на директора на ямболската болница е, че при една нова ситуация всички и особено лекарите и медицинския персонал биха реагирали много по-уверено и спокойно, на база натрупания опит.
Във връзка с настъпващия есенно-зимен сезон и увеличаването на респираторните заболявания от РЗИ ще засилят контрола особено в учебните заведения в областта. Съвместно с училищните ръководства всеки случай на отсъстващ ученик от училище ще се уточнява. Както и на мероприятията на закрито, организирани от общини, читалища и т.н.
По време на заседанието бяха уточнени и конкретни мерки за провеждането на изборите за кмет на кметство, които предстоят в с. Теново. С отпуснатите на общината средства за провеждане на изборите ще се осигурят дезинфектанти, маски, индивидуални химикали. Изпълнението на мерките ще се контролира от РЗИ.
В края на заседанието областният управител Димитър Иванов обобщи акцентите в работата на всяка институция по засилване на контрола, мерките и усилията на всеки един за овладяване на разпространението на вируса.