Спешно заседание на Областната епизоотична комисия

Областният управител Д. Иванов: За съжаление резултатите от пробите за чума по дребните преживни животни в още три села от община Болярово са положителни

Областният управител на област Ямбол свика и проведе извънредна Епизоотична комисия във връзка с влошена епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в Румъния и опасността от навлизане на болестта на територията на нашата страна, както и във връзка с излезлите официални изследвания на проби за заболяването чума по дребните преживни животни на територията на община Болярово.


По повод разпространението на болестта африканска чума по свинете в Румъния, където са установени огнища на заболяването, се предприемат редица превантивни мерки за неразпространение на заразата. Засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена АЧС  за  наличие  на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.
В област Ямбол особен контрол и внимание се насочва към промишлените обекти, свинеферми. Целта е те да бъдат изолирани и предпазени.
Успоредно с това се предприемат и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фактор за разпространение на болестта. По общини вече се провеждат обучения на ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването , мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине. Популацията на диви свине в нашата област, в сравнение с други области, не е голяма, информираха от Ловното дружество, но трябва да се следи.
Африканската чума и продуктите от свинско месо не са опасни за човешкото здраве, но мерките се предприемат с превантивна цел.
Епизоотичната комисия се запозна и с излезлите лабораторни резултати от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни, CIRAD, Франция, която установи положителни резултати за болестта в още три животновъдни обекта на територията на селата Странджа, Крайново и Малко Шарково, община Болярово.
Така огнището на болестта бе потвърдено по категоричен начин. „За съжаление, това което не искахме да се случи се случи. Пробите са положителни и ветеринарните власти ще предприемат необходимите действия. Веднага искам да кажа, ситуацията е неприятна и тежка, но мерки трябва да бъдат предприети. Заболяването трябва да бъде локализирано и спряно. Всички собственици на убити животни ще бъдат обезщетени от държавата“, каза областният управител.
Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните в обектите с лабораторно установено огнище на заболяването чума по ДПЖ започва принудително хуманно евтаназиране на около 2000 животни и дезинфекция на стопанските обекти.
Определя се три километрова предпазна зона около огнището на селата Крайново, Странджа и Малко Шарково и десет км. зона за наблюдение, на територията на общините Болярово и Средец.