СЛИВНАЛИЯТА БОЖИДАР АНДРЕЕВ СТАНА ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОН С НОВ РЕКОРД

Сливналията Божидар Андреев завоюва по категоричен начин титлата в категория до 73 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести в София. Андреев не остави никакви шансове на конкуренцията, за да стигне до второ европейско злато след през 2019-а година в Батуми.

Роденият в Сливен Андреев бе почти безгрешен в „Арена София“ тази вечер, като не успя в откриващия си опит в изхвърлянето, но след това направи пет поредни успешни опита пред родна публика. След като си осигури титлата, в последния си опит българинът зарадва публиката с опит за европейски рекорд в двубоя.

Той успя да изтласка 193 килограма, с което подобри най-доброто постижение на Европа в това движение в категорията. Андреев, който бе номер 1 и в изхвърлянето със 155 килограма, завърши с двубой от 348 килограма, което също е нов европейски рекорд, а по този начин се изстреля и до трето място в световната ранглиста и на практика си подпечата квота за Олимпийските игри в Париж това лято.

Андреев остави на цели 12 килограма зад себе си втория в крайното класиране Мохамед Йозбек от Турция с 336 килограма (150 килограма в изхвърлянето и 186 килограма в изтласкването). С бронза остана латвиецът Ритварс Сухаревс, който завърши с 331 килограма (154 килограма + 177 килограма).

За България това е трета титла от първенството в „Арена София“. Преди Андреев златни медали завоюваха Ангел Русев в категория до 55 килограма и Габриел Маринов в олимпийската категория до 61 килограма.

sliveinfo.bg