Сливенският митрополит Йоаникий освети новопостроения храм „Св. Пророк Илия” в Дражево

На 20 юли 2017 година, когато Българската Православна Църква почита Свети Пророк Илия (Илинден), Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети новопостроения храм в с. Дражево, построен в чест на светеца.

Нека припомним, че Дражево е едно от малкото села, които никога не са имали изграден православен храм.

През 2006 г. Община „Тунджа“ предостави на регистрираното църковно настоятелство терен за изграждане на църква.

Проектът на храма е на архитект Олег Николов, като 50% от стойността му е предоставена като дарение.

Първата копка е направена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий на 30 юни 2007 г.

На 20 юли 2015 година – Илинден, новопостроената църква „Св. Пророк Илия“ отвори врати и най-сетне прозвуча дългоочаквания звън на църковната камбана.

Църквата е строена близо 8 години, изцяло с дарения и доброволен труд на жителите на селото. Сградата е двукорабна, с камбанария висока 12 метра и е разположена на 80 квадратни метра площ.

В празничния 20 юли 2017 година, богослужението по освещаване на църквата бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в съслужение с архимандрит Димитрий Драганов – архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, ставрофорен иконом Георги Димитров Георгиев – председател на църковното настоятелство, ставрофорен иконом Евгений Георгиев Янакиев от гр. Сливен и ставрофорен иконом Ромил Ангелов Негозов от гр. Айтос.

Строители на храма са фирма „ИНКОМ ПВ” ООД, гр. Ямбол и фирма „ЕТ Красимир Трънков”, гр. Ямбол.

Основните дарители за изграждане и благоукрасяване на църквата са Сливенска митрополия, Община „Тунджа“, Дирекция „Вероизповедания” при Министерски съвет, както и православни християни –  жители на с. Дражево.

На ритуала по освещаването на храма присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет – Тунджа Георги Петров Георгиев, Атанас Мерджанов – народен представител в 38-мо, 40-то и 41-во Народно събрание, областният управител Димитър Иванов и неговият заместник Христо Колев, заместник-кметовете Ели Василева и Георги Чалъков, секретарят на общината Андон Кръстев, общински съветници, представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници, жители и гости на селото.

Десетки миряни от общината се стекоха в храма, за да вземат молитвено участие в богослужението.

След приключване на Първата Света литургия Митрополит Иоаникий произнесе напътствено и благодарствено слово, в което приветства жителите на Дражево за тяхната твърдост и смелост в решението им да съградят този храм, така нужен за добродетелния живот, където ще намират утеха, ще се ползват от светите тайнства и ще виждат ясно истинските ценности на човешкия живот.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, с нескрито вълнение, приветства всички дражевци за усърдието и желанието им да имат църква в селото, защото тя е храм на вярата и надеждата за повече доброта и човечност в живота на всички. Той подари на храма икона с образа на Божият син – Иисус Христос.

На жителите и гостите на селото беше раздаден курбан за здраве, сполука и берекет.

Пресцентър