Символът на „Кукерландия“ оживява в анимирани рекламни клипове за 20-та годишнина на ямболския маскараден фестивал

Серия от анимирани рекламни клипове провокират публиката за предстоящото 20-о юбилейно издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2019. Стилизираното кукерче от логото на фестивала „оживява“ в поредица от видео спотове. Клиповете разиграват сюжети, които препращат към традициите на кукерските игри – прогонването на злото, посрещането на пролетта и пробуждането на природата. В стилистиката на част от клиповете е вплетена българска шевица като символ на съхранените автентични обичаи, също и като връзка с традиционното облекло на кукерите от ямболския край.

Стилизираният кукер е неизменен символ на ямболския фестивал от 2009 г., когато община Ямбол го регистрира като своя запазена марка, заедно с останалите елементи на логото (шрифт и цветове), в Патентното ведомство.

Новите клипове вече са качени на официалния сайт на община Ямбол (www.yambol.bg), на банера, посветен на фестивала. Видеата могат да бъдат видени и на Фейсбук страницата на „Кукерландия“ и в YouTube.

До края на седмицата ще бъде пусната в обръщение и по-разширена версия на рекламен клип, който ще се излъчва включително и по Българската национална телевизия, която е традиционен медиен партньор на фестивала.

Ямболската „Кукерландия“ е първият в страната ежегоден фестивал на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 г. насам. Юбилейното му двадесетото поред издание ще бъде в дните от 28 февруари до 3 март. За участие до момента са регистрирани повече от 80 маскарадни групи от цяла България, също и гостуващи състави от чужбина. Състезателното дефиле на кукери и маскирани очаква своята многохилядна публика на 2 и 3 март (събота и неделя) в Градския парк на Ямбол, превърнат в „Кукерград“. Събитието е организирано от община Ямбол и се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.