Сдружение „Бъдеще за Ямбол“: Пилонът на „Боровец” в Ямбол се изгражда незаконно

През последната седмица получихме обаждания и снимки от много наши съграждани, които ни сигнализираха за започнало строителство на територията на парк „Боровец” в Ямбол. Там тихомълком, без обичайните за общината „хвалби“ при старта на подобни инициативи вече е изграден железобетонния фундамент на добилия скандална известност пилон за над 220 хил. лв., а самите строително монтажни работи(СМР) се извършват в непосредствена близост до работещата от десетилетия телевизионна кула.

Още по-скандално в случая е, че това строителство е незаконно, а кметът Валентин Ревански за пореден път вместо да защитава закона, умишлено и брутално го нарушава. Отделно от това, все по-основателни стават съмненията, че зад патриотичната инициатива на кмета, да се постави 60 метров пилон на който да се развява националния трибагреник, стои съвсем друга, скрита цел – използването на съоръжението като ретранслаторна кула. Възможността чрез него да се подават радио, телевизионни и интернет сигнали много удобно съвпадат с един от основните бизнеси на кмета Ревански.

В парка не може да бъде извършвано строителство без действащ подробен устройствен план /ПУП/. Такъв план беше приет миналата година от ОбС, отново в нарушение на закона и с основна цел да предостави на кмета 6.5 дка от парка към хотелския му комплекс. Този ПУП е оспорен пред Административен съд – Ямбол и в момента има висящо съдебно производство, което означава, че планът не е влязъл в сила и всякакви строителни работи в парка са недопустими. В допълнение към това, още от февруари 2019 г. има приета изрична забрана от ОбС за разполагане на преместваеми обекти до влизане в сила на съответната схема за това като неразделна част от ПУП-а на Боровец.

Фактът, че въпросният ПУП все още не е влязъл в сила предполага, че забраната, приета от Общински съвет Ямбол, е действаща и в момента. Това означава само едно – че изграждането на фундамент и поставянето на пилона, който е дефиниран като част от „инженерна инфраструктура и монументално декоративен елемент с височина 60.0 м.  – метален пилон“, са незаконни.

Имотът, в който се поставя пилонът в изработения ПУП е с променено предназначение – за инженерна инфраструктура, което няма нищо общо с декоративния характер на знамето. Пилонът ще е по-висок от старата телевизионна кула и е напълно възможно да дублира нейните функции. Същевременно съществува реална опасност започналото незаконно строителство на пилона да засегне „петите“ на кулата, които я поддържат, което създава риск Ямбол да остане без комуникационни връзки и без свободен безплатен ефирен сигнал на телевизионни програми.

Призоваваме кметът на Ямбол да прекрати системните си злоупотреби със служебно положение, ползването на властта в лична изгода и нарушаването на законите.

Призоваваме нашите съграждани към активна гражданска позиция по изложения проблем.

Сдружение „Бъдеще за Ямбол“