Васил Шейтанов: Благодаря на Съдбата, че ме срещна с този необикновен диригент

Проф. Васил Арнаудов – 90 години от рождението му

 

   Васил Арнаудов бе изключителен диригент, който всякога ни даряваше един вълшебен свят. Проникновен, посветен свише в тайните на внушението, в култа към съвършенството, той поетично възвиси хоровото изкуство и му придаде в най-голяма степен претенция за духовна мощ, изтънченост и свръхпрофесионализъм.

   Какво издигна творчеството на Арнаудов на тази духовна висота в сравнение с нивото на съвременното му хорово изкуство и това преди него? Две гениални дарби щастливо съчетани в една личност – всичко необходимо за един необикновен музикант и изключителни възможности за внушение. Той беше чародей! Музиката му носеше неизразима радост за слуха, ума и духа ни, тя бликаше и се оттичаше в душите на съпричастните. Неговата музикална фраза имаше такава вродена естественост каквато не се среща другаде. Той носеше възторзите от професията на нашата младост!

   Със своето творчество Васил Арнаудов надхвърляше авторовия замисъл и много български произведения бяха написана с надеждата да бъдат изпълнени и ПРЕТВОРЕНИ  именно от него. Той е вдъхновението българските композитори да напишат едни от най-хубавите произведения. В своя път той издигна себе си и хоровото изкуство до най-високите и изтънчени предели на човешкия дух. Ние сме изпълнени с пиетет, нашата младост му е безкрайно задължена.

   Благодаря на Съдбата, че ме срещна с този необикновен диригент, при когото специализирах, който ме допусна близо да себе си. Един от малкото, които формираха музиканта и личността у мен.

   Неговият син Андрей е продуцирал филм, който ще се излъчи предполагам на 1 май, рожденият ден на Маестрото.

    Васил Арнаудов помагаше на младите диригенти. Пътуваше много из страната и оказваше неоценима помощ. Той беше десетилетия свързан и с Ямбол. Почетен гражданин на нашия град, както и на много други градове. Убеден съм, че и сега /32 години след смъртта му/ много хора в Ямбол ще заговорят възторжено произнесат ли името му!

    Ако можех да вярвам, че Там горе, той е организирал ангелите, щеше да ми е по-леко да приема неизбежното.

 

 Васил Шейтанов

Диригент на Духов оркестър при НЧ „Съгласие-1862“