Родолюбието се възпитава …

На 20 април 2017 г., от 14.00 часа,  в с. Бояджик се проведе Общинска ученическа конференция на тема „Свободата, героите, паметта!”.

Събитието е по повод 141-та годишнина от Априлското въстание и Бояджишкото клане през май 1876 г. То е част от проявите в програмата за честване на Деня на община „Тунджа” и 30-та годишнина от създаването й.

Организатори на родолюбивата проява бяха Община „Тунджа”, Кметство село Бояджик, Сдружението на директорите на училища от община „Тунджа” и Народно читалище „Джон Атанасов-1928”, с. Бояджик.

В двора на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, клубовете „Традиция“ от гр. Ямбол и от гр. Нова Загора възкресиха с възрожденски плам и енергия образи и картини от деня на избухването на Априлското въстание – 20 април 1876 г., в Копривщица.

Въстановката на картини от Априлското въстание –  подготовката, кафенето, конака, заптиетата, съдбовния изстрел, Кървавото писмо, предизвика силни емоции и усещане за истинността и достоверността на събитието.

Историята и настоящето намериха единение и това продължи по време на ученическата конференция в салона на Народно читалище „Джон Атанасов-1928“.

Елена Маджарова – кмет на село Бояджик, приветства участниците, жителите и гостите на селото от свое име и прочете поздравителен адрес от кмета на община „Тунджа“ – Георги Георгиев.   

Към присъстващите се обърна и Христина Женкова, уредник в Регионален исторически музей – гр. Ямбол и научен ръководител на конференцията.

Ученици от училищата на територията на община „Тунджа” представиха презентации по въпроси, свързани с историческото събитие.

Ирина Станчева, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, благодари на участниците и връчи грамоти и награди, осигурени от община „Тунджа“.

Втората общинска конференция отново потвърди значимостта на Априлското въстание и Бояджишкия бунт през 1876 г. и доказа, че саможертвата на героите не е напразна.

В този паметен ден тя отново е осветена с родолюбивото чувство на учениците от тунджанските училища, на участниците от клубовете „Традиция“, от всички българи, които поддържат жива паметта за героите, загинали за освобождението на родината.