Община Болярово ще осигури десет работни места по „Обучение и заетост на младите хора“

Десет нови работни места за млади хора ще осигури община Болярово.  Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на свое заседание разгледа, оцени и класира подадените заявки за участие на работодатели кандидатстващи по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Обучения и заетост на младите хора“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

        По схема „Обучения и заетост на младите хора“ се наемат безработни лица на възраст до 29 години включително, регистрирани в бюрата по труда. Средствата са разпределени на квотен принцип между областите в страната. За област Ямбол предвидените средства за заетост по схема „Обучения и заетост за младите хора“  са в размер на 551 164 лева. В периода 28 февруари – 15 март 2017 г. са подадени 39 броя заявки от работодатели в област Ямбол. За община Болярово одобрените са десет – това е максималният брой по изискване.

      За наетите по проекта безработни лица ще се възстановяват средства за трудови възнаграждения за период от 6 месеца, включително и дължимите към тях вноски за сметка на работодателя. Приоритетните целеви групи са безработни лица до 29 години: с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в дирекции „Бюро по труда” от 12 и повече месеца.

      За да се гарантират справедливи условия и равнопоставеност при кандидатстването, набраните заявки от работодателите от областта се разглеждат и оценяват от Комисиите по заетостта към Областните съвети за развитие на база ясни и конкретни критерии, посочени в утвърдена Методика за оценка на заявки от работодатели. В тази връзка Комисията по заетост в област Ямбол разгледа и оцени 39 подадени заявки за наемане на безработни лица, за 145 работни места. В определения за област Ямбол финансов ресурс всички работни места ще бъдат финансирани.

      Десетте младежи са от няколко населени места на обищана – четирима от Болярово, по двама от селата Стефан Караджово и Попово и по един от селата Мамарчево и Ружица. Те започнаха своето обучение на 19 април 2017 година, а след приключването му – на 16 юни 2017 г., ще бъдат назначени за шестмесечен период на длъжност ”помощник пътен строител”. Общината е кандидатствала по още две програми и очаква одобрение за още няколко работни места.