Работна среща с екип на Университетска болница – Стара Загора

В МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол се проведе работна среща на ръководството на областната болница и екип от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ Стара Загора.
Директорът на университетската болница проф. Йовчо Йовчев, екип инфекционисти от Стара Загора и ямболските специалисти обсъдиха съвместно епидемичната обстановка в Ямбол, взетите и прилагани мерки и възможните стъпки за овладяване и действие при COVID 19. На срещата присъстваха председателят на Областния медицински съвет Димитър Иванов, д-р Димитър Рунков, д-р Панайот Диманов, д-р Валентин Вълчев, д-р Митко Димитров, д-р Желязкова, д-р Лиляна Генчева, д-р Никол Ковачева. След задълбочен анализ на направеното, на постигнатото, както в областната болница, така и по отношение на огнището на коронавирус в Ямбол, проф. Йовчев изрази становището си, че затварянето на зоната с огнище на вирус е ефективна и спазването на стриктни мерки трябва да продължи, за да има трайно намаляване и спиране разпространението на заразата. Необходима е качествена дезинфекция и спазване на хигиена на местата с концентрация на вируса – дезинфекция на повърхности и ръце, на улиците и къщите, където е огнището. Препоръчано бе засилване активното лечение на живеещите в този квартал по медицинския алгоритъм прилаган в болничните заведения.
След среща по-късно и с личните лекари, с пациенти от зоната с огнище на вирус в Ямбол, беше постигнато съгласие да започне прилагане на предложения алгоритъм на пациенти, който са на домашно лечение.
Проф. Йовчев поздрави медиците от ямболската болница за начина, по който се справят в ситуацията и изрази своята готовност за професионална подкрепа винаги когато имат нужда.