„Далеч от брега“ със специална предпремиера в Ямбол

Един от най-успешните нови български игрални филми „Далеч от брега“ на режисьора Костадин Бонев ще бъде представен най-напред пред публиката в Ямбол на 9 септември. Специалната предпремиера е ексклузивна за града и е два дни преди официалното представяне в София. Филмът тръгва по кината на 13 септември.

Основната част от снимките бяха направени именно в Ямбол през есента на 2017 г. и излъчването на лентата първо тук е жест от страна на екипа на филма и на разпространителите. Самите жители на града познават лентата като „ямболския филм“.

„Далеч от Брега“ ще бъде представен на открито – на площад „Освобождение“, на 9 септември, понеделник, от 19.30 часа. За събитието в Ямбол пристигат режисьорът Костадин Бонев, изпълнителният продуцент Тони Тодоров, операторите Константин Занков и Орлин Руевски. От звездния актьорски състав на филма ще участват Пенко Господинов, Йоана Буковска-Давидова, Жорета Николова и Марий Росен. Непосредствено преди прожекцията представителите на екипа на филма и актьорите ще споделят пред ямболската публика любопитни факти от снимачния процес и представянето на продукцията на престижни фестивали по целия свят. Предпремиерата се реализира по покана на кмета на Ямбол Георги Славов. Прожекцията е с вход свободен за зрителите.

Филмът на режисьора Костадин Бонев е по мотиви от цензурирания преди 1989 роман на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега”, определян като откровена сатира на тоталитарния режим. Филмът обаче не е негова екранна адаптация. Историята е за талантлив театрален режисьор (в ролята Пенко Господинов), който е прогонен от столицата и изпратен в малък провинциален театър. Там той иска да постави пиеса, обсебила мислите му, която разказва за група от хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Сценарият на Никола Петков, Евгени Кузманов и Костадин Бонев ни показва ограниченията, които идват отвън, но и тези, които сами посаждаме в себе си.

 „Много искам хората да гледат филма непредубедено, тъй като историята, от една страна, е много лична, от друга страна – е опит да се направи някакъв колективен портрет на едно цяло поколение, на хора, които са се занимавали с изкуство и техния сблъсък с официалната власт“, споделя Костадин Бонев. „Разказваме една история, която е универсална и в която става дума за човек на духа, който живее в бездуховно време. „Далеч от брега” е обвит в мистика заради цялостното усещане. Той не е весел, не е предвидим, не ни разказва буквално, а ни оставя да помислим върху него”, допълва режисьорът.

Актьорският състав е повече от забележителен: Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Йоана Буковска-Давидова, Жорета Николова, Цветана Манева, Марий Росен, Антонио Димитриевски, Мая Новоселска, Луиза Григорова, Вела Петрова, Георги Къркеланов, Добрин Досев, Иван Петрушинов и др.

 

Филмът вече има зад гърба си редица награди и отличия от престижни  международни кинофестивали:

  • На провелия се в Прага „Prague Independent Film Festival” между 5 и 8 август 2019 година журито присъди наградата за най-добър режисьор на Костадин Бонев, а приза за най-добър оператор грабнаха Константин Занков и Орлин Руевски;
  • От Международния филмов фестивал в Ричмънд, САЩ, 2019, отново Награда за най-добра режисура;
  • Награда за най-добра поддържаща роля на Стефан Вълдобрев от Фестивала във Валенсия 2019;
  • Джайпур 2019 – Официална селекция
  • София Филм Фест 2019 – Българска панорама
  • Техеран 2019 – Програма „Фестивал на фестивалите”
  • Калкута 2019 – Официална селекция
  • Награда на руската преса от Международния кинофестивал в град Сочи 2018, Русия
  • Специална награда на град Варна от Фестивала на българския игрален филм Златна Роза 2018, България.