Програмата за оптимизация на училищната мрежа бе одобрена и с решение на Общинския съвет

Предложената от кмета Георги Славов Програма за оптимизация на училищната мрежа в Ямбол бе подкрепена с решение на Общинския съвет на днешното му заседание. С него местният парламент прие мерките, които са планирани да бъдат реализирани за предстоящата учебна 2018/2019 г.

Те касаят сливане на ОУ „Хр. Смирненски“ и ОУ „Димчо Дебелянов“, като новото основно училище ще се помещава в базата на ОУ „Хр. Смирненски“ и ще приеме неговото име. На второ място – преместване на НУ „Св. Св. „Кирил и Методий“ в сградата, ползвана в момента от ОУ „Д. Дебелянов“ – при запазване името на началното училище и корекция на административния му адрес. Тези две мерки ще бъдат приложени след издаването на съответните заповеди от министъра на образованието – като последна стъпка от процедурата. Третият компонент е предоставянето на настоящата сграда на НУ „Св. Св. „Кирил и Методий“ за нуждите на Общински детски комплекс, за което предстои кметът да издаде заповед за промяна на официалния адрес на комплекса.

Общината ще съдейства максимално за безпроблемно протичане процеса на реорганизация, като са планувани мерки за ремонт на сградите на сегашните „ОУ „Д. Дебелянов“ и ОУ „Хр. Смирненски“. До края на април ще са готови количествените сметки и ще се прецени кои са най-спешните мерки, които трябва да се вземат преди началото на новата учебна година. Останалите ремонтни работи ще бъдат през 2019 г. За целта ще се използват средства както от бюджетите на учебните заведения, така и от бюджета на общината, уточни още кметът. По-сериозна работа предстои по сградата на ОУ „Хр. Смирненски“, по която досега не са прилагани мерки за енергийна ефективност. В момента тече процедура за проектиране на такива дейности. Ще направим всичко възможно, за да се постигне необходимото ниво на комфорт за обучение в тези училища, гарантира още кметът Г. Славов.

Преди да се гледат на сесия, заложените мерки получиха единодушно одобрението на членовете на Консултативния съвет по образование, както и положителното становище на началника на Регионалното управление на образованието. Проведени бяха и срещи с преподавателите от трите училища, на които бе подчертано, че общината ще изпълни ангажименти по необходими ремонтни дейности с цел осигуряване подходящи условия за нормален учебен процес.