Предстои преброяване на населението

От 22 януари до 15 февруари 2021 г. ще се проведе 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. Днес се състоя първото заседание на Областна преброителна комисия за Област Ямбол.  

Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на Националната статистическа система и Европейската статистическа система, което осигурява надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към определен момент, но резултатите от него се използват през целия период до следващото преброяване.

Областната преброителна комисия ще има задължения, свързани със съдействие и провеждане на преброяването в областта. Комисията ще информира Национален статистически институт и Централна комисия по преброяването в хода и провеждането на преброяването в областта, ще има задължението да приема докладите на общинските преброителни комисии, както и да изготвя доклад до ЦКП за предаването на всички преброителни материали в съответния отдел на Териториално статистическо бюро.

Електронното преброяване чрез интернет ще стартира от 00:00 часа на 22 януари 2021г. и ще приключи до 24:00 часа на 31 януари 2021г. Преброяването с хартиена карта и преброители ще се провежда от 08:00 часа на 01 февруари 2021 г., до 20:00ч часа на 15 февруари 2021г.

На днешното заседание, комисията, за чийто председател е определен Волен Дичев, заместник областен управител на област Ямбол, прие Правилник за организацията на дейността, както и план и график за провеждане на преброяването. Беше обсъдена темата за дейностите по райониране и съставяне на предварителни списъци, а цялостната организация на работата на комисията, бе представена от госпожа Калина Казанджиева, Директор на Териториално статистическо бюро – Югоизток.