Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева: Паметникът на ямболските учители-народни будители е вдъхновяващ

Благодарствено писмо от председателя на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева получи кметът на Община Ямбол Валентин Ревански за откриването на паметника на ямболските учители-народни будители.

„Издигнат на площад „Страшимир Кринчев“, в най-стария квартал на града „Каргон“, там където през 1857 г. е открито първото българско училище, монументът ще увековечи стореното от първите български просвещеници в Ямбол и ще покаже, че няма по-достойно дело от това – да насърчаваш стремежа към знание и напредък, дело, в което хилядолетната българска история е наша сила и спасение, упование и национална идентичност.“, посочва Такева.

Председателят на Синдиката на българските учители определя монумента като „вдъхновяващ“, защото „ще бъде пример, упование и вдъхновение и за днешните народни будители – съвременните учители на България“.

Янка Такева припомня с гордост, че по идея и с подкрепата на Синдиката на българските учители в столицата от над 10 години има паметник на българските учители – народни будители в градинката на „Св. Седмочисленици“ до едноименния православен храм, в близост до сградата на централата на синдиката. В писмото си тя изразява благодарност и увереност, че ползотворното сътрудничество с община Ямбол ще продължи и в бъдеще, в името на качественото и модерно образование, в интерес на работещите в системата и на още по-успешната личностна и професионална реализация на младите хора на пазара на труда.