Празник на коня и конния спорт

На 23 март в село Тенево се проведе, Тринадесетият Общински пролетен „Празник на коня и конният спорт“.

Хубавото време, даде възможност на участници, жители и гости на селото да се насладят на красотата на празника и емоцията, която той носи в себе си.

Официални гости на празника бяха: кметът на община „Тунджа“- Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“- Атанас Христов, заместник-кметът на общината Станчо Ставрев, представители на общинска администрация и кметове на населени места.

Теневци добре знаят, че традициите се пазят, но и се развиват, за да останат във времето, за да останат искрите на празниците за днешните и бъдещи поколения.

Началото на празника постави изпълнението на обичая „Заораване и засяване“, представен от гостите на празника Кукерска група при Народно читалище „Васил Левски- 1931“, село Победа. Звъннаха хлопките, събудиха земята на Тенево за нов живот, и благословиха хората да бъдат здрави и годината плодородна.

Кметът на община „Тунджа“- Георги Георгиев и кметът на Тенево- Димитър Комитов захраниха конете, давайки им сили за предстоящата надпревара.

Празникът продължи на Герена до река Тунджа. Там двамата кметове поздравиха участниците и публиката, дошла да се наслади на препускащите коне.

Проведоха се три кушии- За коне само от Тенево, Къса обща кушия и Дълга кушия за спортни коне.

Победителите:

В първата кушия КЪСА КУШИЯ ТЕНЕВО

-Атанас Русев

-Георги Николов Костов

-Димитър Иванов Стоянов

Във втората кушия – КЪСА КУШИЯ

-Добрин Ганчев

-Христин Атанасов Христов

-Георги Димитров Димитров

И в Третата кушия – ДЪЛГА

-Добрин Ганчев

-Ердал Есат Байрам

-Сашо Щерев Филипов

Награда получи и Андон Златков за най-млад участник. За най-възрастен наградата отнесе Димитър Динков Димитров и за най-нагизден кон наградата получи Ердал Есат Байрам.

Наградите в Тринадесетия общински празник бяха връчени от кметът на община „Тунджа“ и кметът на село Тенево.

Емоцията в празника се допълни и от участието на Певческата група при Народно читалище „Просвета-1910“, с. Тенево и Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ с ръководител Петър Димитров.

Празникът завърши с хоро на което се хванаха стари и млади, за да покажат че тук традициите се пазят и има мост за традициите в село Тенево, които идва от  миналото и води към бъдещето.

Нели Ройдева

НЧ „Просвета-1910“, с. Тенево