Поклон пред паметта на героите

„Задала ми са, бре, тъма

 отдолу, от Цариграда,

бре, тоз ми Джимет, бре, паша,

дор три джандарми пратяла,

в Бояджик село голямо.“

На 17 май в с. Бояджик, на свещено за бояджичани място, там където двадесет и трима млади и  горди българи са оставили своята последна въздишка, с преклонение и вълнение бе отбелязана 143-годишнината  на Бояджишкият бунт.

На този паметен ден преди 143 години жителите на това село смело са заявили волята си да запазят своята вяра, честност, живот и имот.

Да почетат годишнината от онези драматични моменти и да се преклонят пред непримиримия дух на дедите ни присъстваха Елена Маджарова- кмет на с. Бояджик, Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа”, Христо Колев- заместник-областен управител на област Ямбол, Станчо Ставрев- заместник-кмет на община „Тунджа“, Андон Кръстев- секретар на общината, кметове на населени места от общината, ученици от Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий”, жители и гости на с. Бояджик.

В словото си Елена Маджарова заяви: „Поклон, Бояджик, поклон пред твоята святост, поклон пред героизма родолюбието на твоите синове и дъщери, дръзнали да се опълчат срещу турския поробител.“

„Нека си спомним и за оцелелите, които съградиха нов живот над пепелищата и ни показаха, че гордият български дух е несломим“ – отбеляза кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев.

Тържественото честване приключи с поднасяне на цветя пред паметника „Априлец”.

 

Красимира Атанасова

Секретар НЧ „Джон Атанасов-1928“