Позиция на Общинската организация на Българската социалистическа партия  в град Ямбол

            Уважаеми съграждани,

        България е изправена пред тежка институционална криза, провокирана от политическа непочтеност и административна безотговорност, които заплашват нашето физическо оцеляване и бъдещето на държавата ни, на нацията ни.

          Община Ямбол е една от деветте в страната,  на територията на която има само едно населено място – областният център, но съвсем не е с ограничени икономически възможности. Ние, българските социалисти, смятаме, че те не се използват рационално от ангажираните преди всичко с личните си меркантилни интереси политически субекти, които осъществяват нейното административно ръководство. И днес, в края на мандата на избрания на 27.10.2019 г. кмет и общински съветници издигнати от ПП „Пряка демокрация”, наблюдаваме как нашите политически опоненти   напълно са загубили ориентацията си в основните правила на живота и  в политиката. 

             Общинският Съвет на Община Ямбол е формиран от 5 партии и 2 коалиции. Коалиция „БСП за България“ и ПП ГЕРБ са с ясно политическо представителство. Но не така стоят нещата с  13-членната група на ПП „Пряка демокрация”. Сформирана формално от хора без опит в местното самоуправление,  никому неизвестната до тогава политическа формация беше безпардонно използвана като трамплин, за да образуват монолитна група съветници с верни на кмета хора и така да прокарват всяко негово хрумване като легитимно решение. Те не желаят да носят политическа отговорност за   действията си. За всички нас е ясно, че те са в Общинския съвет, за да  обслужват интересите на кмета и да взимат  решения за бъдещето на Ямбол, които носят сериозни проблеми за нас, гражданите.

             Факт е, за съжаление, че групата общински съветници от ПП ГЕРБ ги подкрепя и донякъде ги легитимира в публичното пространство. Гръмко афишираните в предизборната кампания обещания за публичност, за референдуми, за редовни срещи  с гражданите и красивите фрази за участие в някаква химерична „пряка демокрация” бяха сведени до елементарни анкети и хвалебствени слова  в социалните мрежи. А нашите, на българските социалисти, конкретни предложения за ефективна местна законодателна дейност и усилията ни за подобряване на социалната политика в общината са изслушвани любезно и напълно неглижирани.

            В сложната политическа обстановка,  в която ще се проведат предстоящите  местни избори през тази година, монолитната все още  група зад кмета не дава никакви сигнали за по-ясна политическа отговорност, за повече разум в управлението на общинските дела. А този хаос  от мъгляви цели и нерационални решения  е добре дошъл за онези, които са за малко в политиката с единственото намерение  бързо да обслужат своите и на техните покровители икономически  интереси. Общински съветници от „групата на кмета” вече открито се преориентират към ПП „Продължаваме промяната“,с която е обвързан от 2021 г. и Председателят на ОбС, тогава техен кандидат за народен представител в 44 ОНС.

             Тези политически пируети на  нашите опоненти овладели  Общинския съвет рушат доверието в местната власт. И през настоящия мандат отново се  прилага същия модел, наложен ни още през 2007 г. от предходния кмет, когото ямболските избиратели с въздишка на облекчение изпратиха през 2019 г. в политическото небитие и с надежда за по-добро бъдеще пуснаха бюлетина в подкрепа на ПП „Пряка демокрация” и издигнатия от нея кандидат за кмет, само за да разберат много бързо, че и този път живота ни ще бъде управляван авторитарно и еднолично от човек обграден от  слаб и некомпетентен екип и подчинен на волята му безгласен Общински съвет.

Последните скандални събития около сформирането на едно безпринципно правителство с компромисно участие на обществено неприемливи личности ни шокира с наглостта си и ясно изразеното намерение  за брутална разправа с всички демократични ценности. В записа от заседание на Националния съвет на ПП „Продължаваме промяната”  прозира категоричната заявка за един бъдещ институционален и политически терор в България. Време, в което онова  МВР, наричано без свян „нашето” от нейните лидери ще извършва  репресии срещу всеки от нас.

 И ние, социалистите от Общинската организация на БСП в Ямбол, общински съветници и хора с леви убеждения , които винаги сме защитавали социалните права на нашите съграждани и ценностите на демокрацията, сега ви питаме:

Ще дадете ли вашия глас в подкрепа за още едно управление на нашата община от субекти като ПП „Продължаваме промяната” и ПП „Пряка демокрация” със спорен морал, размита политическа отговорност, на случайници , загубили напълно представата за най-елементарните човешки ценности като добро-лошо, правилно – неправилно?

    Ще  поемете ли личната отговорност да толерирате с мандат  за нови четири години едно управление на хора, които заплашват да ни лишат безцеремонно от  конституционните ни права за свобода на словото, волеизявление, труд и достоен живот?

     Уважаеми съграждани,

   Ние ,социалистите в Ямбол, поехме своята отговорност да  ви казваме винаги истината колкото и болезнена да е тя, да отстояваме вашите права при всяко нефункционално решение, което ни налага сговорното мнозинство в услуга на всякакви кукловоди, да гарантираме вашите права във всяко едно отношение, а общинските съветници избрани в „Местни избори, 2019” с нашата листа да изпълняват до края на своя мандат обещанията, които ви дадохме преди четири години. И така ще бъде винаги ,когато ни потърсите за подкрепа, във всеки миг от живота в нашата община, в който ни гласувате доверие да  защитаваме вашите права и свободи!

   Да! Ние можем! И ще го правим винаги заради вас!

 

Ямбол ,30.05.2023 г.                                                           Общински съвет на БСП – Ямбол