Пленер „От Видинци до Париж“

През периода 25 – 27 септември 2020 година, в село Видинци, община „Тунджа“, се проведе пленер за млади художници, посветен на творчеството на големия български художник Джон Попов и на колорита на българското село, с организатори Община „Тунджа“ и Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол.

            Целите на пленера бяха популяризиране на творчеството на Джон Попов, популяризиране на село Видинци – родното място на  Джон Попов и положителна промяна на неговия облик чрез произведения на изкуството, поощряване изявите на млади художници, както и създаване на нови творчески контакти и пространства.

            На официалното откриване на 25 септември на пленера от „От Видинци до Париж“ присъстваха Станчо Ставрев- заместник-кмет на община „Тунджа“, Петко Йорданов- директор на Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, Пенка Трънкова- кметски наместник на село Видинци, които приветстваха присъстващите на откриването жители и гости на селото.

            „За твореца Джон Попов най-добре могат да говорят специалистите в областта на изобразителното изкуство…. Искрено се надявам на силен интерес не само към личността и творчеството на Джон Попов, но и към неговото родно място, което макар и сега да е  най-малкото населено място в община „Тунджа“, също има своя колорит и атмосфера“ – сподели в словото си Пенка Трънкова.

            Пленерът „От Видинци до Париж“ нямаше конкурсен характер, в него участваха поканени от организаторите млади художници Даниел Дубаров, Николай Димитров, Руслан Русев, Гергана Иванова, Виолета Гицова и Борис Йорданов. По време на пленера те гостуваха на жители на Видинци и  вдъхновени от творчеството на Джон Попов преобразиха фасадите на обществени сгради и чешмата в центъра на селото с емблематични негови произведения и фрагменти от тях.

            На 27 септември, от 17.00 часа, тържествено беше закрит пленерът, като на присъстващите бяха представени творбите, плод на тридневния труд на младите художници. Със съдействието на Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, бяха изложени оригинални творби на Джон Попов – картините „Автопортрет“ и „Гроздоберачки“. Кратка музикална програма представи певческа група от село Генерал Инзово. С благодарност към младите творци се обърна Станчо Ставрев- заместник-кмет на община „Тунджа“, който подчерта важността от провеждането на пленера, тъй като творчеството на Джон Попов все още не е достатъчно добре изследвано и трябва да бъде популяризирано.

            Тази година пленерът се провежда в рамките на празничните прояви по повод 33 години от създаване на община „Тунджа“, като амбициите на организаторите са той да се утвърди във времето и да разширява формата си.