Пенсионерите ще запазят право на помощи за отопление след увеличението на пенсиите

Увеличението на пенсиите от 1 юли няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление за предстоящия зимен сезон. За да не се допусне отпадане от подпомагане, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков издаде заповед, с която определи корекционен коефициент, съобразен с увеличенията на пенсиите през последните 6 месеца.

По този начин се гарантира, че всички пенсионери с ниски доходи, които кандидатстват и отговорят на условията за подпомагане, ще могат да получат помощ за отопление.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г. По предложение на Министерството на труда и социалната политика освен помощта за отопление на подпомогнатите лица и семейства ще бъдат изплатени допълнително по 20 лв. месечно или с общо 100 лв. за целия отоплителен сезон. Така общият размер на получаваната подкрепа за зимата й ще стане 623,55 лв., което е с близо 20% повече в сравнение с миналата зима.

За повече информация: https://asp.government.bg/bg/novini-i-akcenti-asp/ot-1-yuli-zapochva-priemaneto-na-zayavleniya-deklaracii-za-otpuskane-na-celeva-pomosh-za-otoplenie/.