Парламентарни избори 2021: Капка Йоргова, „БСП за България“: Имаме ясна програма и необходимия опит да решим най-наболелите проблеми на България

– Като дългогодишен специалист в социалната сфера с какво ще бъдете полезна в парламента?

– Като специалист в областта на социалната политика, преминал през различните нива в системата на НОИ, мога да поема ангажименти в тази област, защото в това е силата ми. Познавам отлично материята, свързана с пенсионната система и квалификацията, която притежавам, ми дава основание да твърдя, че ще бъда полезна и ще работя за законодателни промени, които да подобрят уредбата. Да не бъдат просто наредби, членове и алинеи, а промени в полза на хората, защото грижата за хората е във фокуса на предизборната платформа на „БСП за България”.

– Какво иска да промени „БСП за България“ в социалната политика?

  Не искам да ви затрупвам с излишни цифри. Предпочитам да говоря за тях, след като станат реалност.  Но искам да споделя, че вниманието на нашата партия е насочено към младите хора, пенсионерите и хората с увреждания. За да мотивираме младите да останат в България, да работят и създават семейства тук, трябва да осъществим цялостна политика, насочена към тях. Затова в програмата ни е заложено  увеличаване на еднократните помощи при раждане, еднократните помощи за майки студентки, увеличение на майчинството през втората година, както и отпускането на еднократни помощи на семейства с ниски доходи, които имат ученици от 1 до 4 клас. Предвижда се и необлагаем месечен доход за семейства с деца, за да остават повече средства за отглеждането им. В програмата ни е заложено още учебниците за всички ученици да станат безплатни, както и детските градини и яслите.

По отношение на пенсиите БСП ще възстанови справедливостта между поколенията като преизчислим пенсиите спрямо средния осигурителен доход за 2017 година. Тази процедура ще обхване близо 1,3 млн. пенсионери в страната.

В програмата на нашата партия е заложено въвеждане на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, която според него от следващата година трябва да стане 720лв.

Човешкото достойнство и правата на хората с увреждания са важна част от платформата ни за бъдещото управление. Ще предложим създаването на държавни социални предприятия за хора с увреждания, както и увеличение на социалните услуги за децата и хората с увреждания.

– Какви лични ангажименти поемате към Ямболска област?

– Ангажиментите, които мога да поема конкретно за Ямбол и областта също са в сферата на социалните услуги. Услуги, които лично аз отчитам като недостатъчни да покрият нуждите в нашата област. Моя основна задача ще бъде работата по разкриване на социални услуги за дневна грижа за деца с увреждания и пълнолетни лица, кризисен център за бездомни, както и  социални услуги, насочени към хора с деменция или психически разстройства, от които Ямбол има спешна нужда. Защото градът ни и държавата са длъжници на хората с увреждания.

– Защо да ви подкрепят избирателите на 4.04?

 – В тази кампания хората ще получат много обещания от кандидатите за народни представители на различните партии. Ще попитате с какво ние сме по-различни? Различието ни с другите е в това, че имаме ясната програма и необходимия опит, за да решим най-важните и наболели проблеми на България. Проблемите, които ни предстои да разрешим, не са малко и лесни, но ако на 4 април изберем хората, които най-добре знаят как да ги разрешат, ще направим първата крачка към подобряване на живота ни. Надявам се да получа доверието на избирателите, за да реализираме заедно една реалистична и полезна за хората политика.

Бюлетина №4, преференция 107 

Купуването и продаването на гласове е престъпление