Парламентарни избори 2021: Антон Коджабашев, АБВ: Хората се умориха от това управление

Антон Коджабашев е трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. Оглавявал е Българската федерация по вдигане на тежести. Областен председател на партията в Бургаско, бил е общински съветник от нейната квота в Бургас. В момента Антон Коджабашев е кандидат за народен представител и водач на листите на АБВ от Бургас и Ямбол.

Г-н Коджабашев, водач сте на листите в Бургас и Ямбол. Как успявате да проведете срещи със симпатизантите на АБВ в двата района?

Трудно е. Действително е много напрегнато, особено като се има предвид и сложната епидемиологична обстановка. Но, макар и с трудности, успяваме да стигнем до много хора и до много населени места. Говорим с много хора и се надяваме на един наистина добър резултат по време на изборите.

Какво споделят хората с Вас за начина си на живот в пандемичната обстановка от година насам?

В интерес на истината ковид страхът не е чак толкова силен. Много по-силен е страхът от неяснотата. Много бизнеси са затворени и хората не могат да си изкарат прехраната, а държавата нехае. Няма никакви помощи за нормалните хора.

Ние може би сме единствената държава в Европа, която не дава никакви пари на хората, за да се спасят от кризата. Това нехайство обаче най-вероятно ще се отрази на резултатите от изборите на 4 април, ако разбира се, управляващите не ги фалшифицират.

Смятате ли, че хората ще гласуват? Много наблюдатели прогнозират ниска избирателна активност.

Като гледам какъв страх ги тресе, предвид всичко което се говори, че ако отидете да гласувате със сигурност ще се заразите от ковид. Това се наслагва през медиите и някои от хората се паникьосват, но за щастие това са единици. Болшинството са готови да гласуват.

Аз приканвам всички хора да гласуват, защото избирателната секция е много по-безопасна от градския транспорт или магазина и въобще от местата, които посещаваме ежедневно. Очакваме сериозна активност, защото на хората им омръзна да им се подиграват повече от 10 години. Гласувайте и се доверете на номер 6 – „Алтернатива за Българско Възраждане”.

В началото на предизборната кампания обявихте, че заедно с колегите си този път ще водите битка за нормален живот и нормална държава. Как ще го постигнете?

В редиците на партия АБВ и като водачи на листи има много достойни хора. Един от тях е доц. Атанас Мангъров например, друг е актьорът Веселин Плачков, които непрекъснато обясняват, че връщането на нормалността вече е жизнено важно. Живеем в ненормална държава и това погубва хората. Статистиката показва, че от 2019 до 2020 година смъртността се е увеличила с над 6 000 души. И това не е от ковид, а е от стрес. Стрес, който е причинен от несигурност.

Това ли е причината мотото на партия АБВ да бъде „избори на живот и смърт”. Толкова ли вече е трудно положението в държавата?

Всички хора, с които разговаряме по време на срещите вече стигат до извода, че тези избори са много важни. Представете си ако още 4 години ни управляват по същия начин. Досега над 2 млн. българи са напуснали страната, най-вероятно още толкова ще си стегнат куфарите и ще си тръгнат. Картината не е розова, ако продължат да ни управляват ГЕРБ, Обединените патриоти и още няколко партии, които се стремят да бъдат техни патерици.

По кой проблем в региона ще работите първо, ако станете народен представител и кои са приоритетите, които си поставяте?

Приоритети много. Тъй като досега почти нищо не е направено, с каквото и да се захванем все ще е важно и добро. Иначе е ясно, че на фокус са здравеопазаването, образованието, културата, спортът. Все неща, които куцат и заради което хората страдат.

С какви проблеми Ви запознават спортисти от Бургаска област и други градове на страната?

 Преди няколко дни бяхме с адвокат Георги Сталев в Пловдив. Събрахме се стотици бивши спортисти, треньори, деятели. Партия АБВ пое на тази среща ангажимент да изправи една голяма несправедливост.  

В момента медалистите от олимпийски игри получават пожизнени премии от държавата, а световните и европейските шампиони не получават нищо. Това са хора, които са дали целия си живот за спорта.

Те са тренирали, лишавали са се и са носили титли и медали на България. Много от тях умират от глад, защото те са спортисти и друго не умеят. Когато кариерата им приключи се хващат на нископлатена работа, която не им носи никакви доходи. Точно това поеме като ангажимент. Когато влезем в Народното събрание ще внесем предложение за пожизнени премии и на световните и европейските медалисти.

Интервю на Gramofona.com.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!