Кометата Леонард ще бъде най-зрелищното небесно събитие на 2021 година

    В миналото малките небесни тела, които са прелитали около Слънцето в разтеглена орбита и понякога са образували опашка от газ и прах, са се смятали за лоша поличба. Например древните гърци са изобразявали кометите като отсечени глави с развяващи се коси, а в превод от гръцки думата „комета“ означава „космата звезда“. Но не бива да се учудваме от подобно отношение на нашите предци към тези небесни скитници – през повечето време хората са наблюдавали в нощното небе Луната, звездите и планетите, докато появяващите се неочаквано движещи се ярки обекти, са плашели наблюдателите. Тъй като историята на нашия вид постоянно е била съпроводена от такива трагични събития като войни и епидемии, всяко появяване на комета е било свързвано с подобно нещастие. Вярвало се е, че колкото по-ярка е кометата, толкова по-тежки изпитания тя обещава на човечеството. Но времената се промениха и днес ние се наслаждаваме на кометите, които се появяват на нощния небосклон, без страх и вълнение. През януари тази година астрономи откриха нова невероятно ярка комета, наречена C / 2021 A1 (Leonard), която ще може да се наблюдава с просто око през декември.

 Кометата Леонард – небесният скитник

    Кометите, както е известно на съвременната наука, представляват предимно замръзнали газове, които се нагряват, приближавайки се до Слънцето и светят, благодарение на слънчевата светлина. Докато газовете се нагряват, слънчевият вятър, тоест субатомните частици, излъчвани от нашата звезда, раздуват разширяващия се материал в красива кометна опашка (точно тези опашки са напомняли на древните наблюдатели за отсечени глави с рaзвяна коса).

    Днес професионалните астрономи могат да наблюдават до дузина комети всяка нощ. Но кометите, достатъчно ярки, за да развълнуват тези от нас, които нямат големи телескопи, са доста необичайни и се появяват средно една или две на всеки 10-15 години, тоест може да се каже, че появата в небето на голяма и ярка комета е сравнително рядко събитие, което се случва не повече от 6-7 пъти за един век. Въпреки че кометите се наблюдават в продължение на много векове, природата на тези космически пътешественици крие още много загадки.

    Кометата C / 2021 А1 (Леонард) е открита от астронома Грегъри Леонард на 3 януари 2021 г. в обсерваторията Mount Lemmon, разположена североизточно от град Тусон (Аризона, САЩ). Когато Леонард за първи път видял кометата, тя е била изключително слаб, малък небесен обект, движещ се на около 5 астрономически единици от Слънцето (астрономическата единица е равна на средното разстояние на Земята от Слънцето – 149,565 милиона км).

    В момента C / 2021 A1 (Leonard) се намира между орбитите на Юпитер и Марс. Изследователите отбелязват, че кометата ще достигне своя перихелий, тоест най-близката точка на орбитата си до Слънцето на 3 януари 2022 г. Това означава, че ще имаме на разположение цяла година, за да наблюдаваме как този небесен пътешественик става все по-светъл и по-светъл.

    Според астрономи от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА, кометата Леонард ще бъде най-близко към Земята на 12 декември 2021 г.

Кометата C / 2021 А1 (Леонард) ще бъде най-близо до Земята на 12.12.2021 г. Източник: NASA/JPL

    Орбитата на кометата предполага, че тя ще премине относително близо до Венера на 18 декември 2021 година. Като цяло, според сегашните оценки, кометата Леонард ще може да бъде наблюдавана ясно няколко дни в началото на декември 2021 година преди да се приближи до Земята, като съзерцаването на тази ярка красота ще е възможно с помощта на бинокъл и даже с невъоръжено око.

    Да се надяваме, че атмосферните условия ще ни позволят да наблюдаваме това астрономическо събитие, тъй като кометите, които са достатъчно ярки, за да се видят с просто око, са доста необичайни и не се появяват много често на нашето небе. По принцип в средните ширини на Северното полукълбо кометата ще бъде достъпна за наблюдение от септември 2021 г.

Кометата C / 2021 А1 (Леонард) ще бъде най-близо до Слънцето на 03.01.2022 г. Източник: NASA/JPL

    Интересното е, че кометата Леонард има хиперболична орбита. Това означава, че щом мине покрай Слънцето, тя ще бъде изхвърлена от Слънчевата система и никога повече няма да може да бъде наблюдавана, така че възможността в края на годината ще е наистина уникална. Орбитата на кометата показва, че C / 2021 A1 не е „нова“ за нашата система комета, идваща директно от Облака на Оорт, който представлява ледена обвивка около Слънчевата система и където по всяка вероятност се появяват кометите, преди да прелетят около Слънцето. Кометата Леонард има затворена орбита и вероятно е посещавала околностите на Слънцето поне веднъж в миналото преди около 70 000 години.