Парламентарни избори 2021:„БСП за България“ предлага реални решения за проблемите на местната власт

„БСП за България“ е единствената коалиция, която предлага реална децентрализация на местната власт, каза на среща с кметове, общински съветници и кметски наместници от БСП от Ямболска област водачът на листата за Ямболски избирателен район Кристиан Вигенин. На дискусията, посветена на взаимодействието с местната власт, присъстваха и всички кандидати от листата – д-р Райно Георгиев, Георги Чалъков, Нина Терзиева, Стоян Овчаров, Койчо Койчев, Капка Йоргова и Божидара Божилова.

Кристиан Вигенин посочи решенията, които са предложени в предизборната програма на „БСП за България“ за преодоляване на проблемите, които стоят пред местната власт:

  • Част от данъка върху доходите на гражданите да се отстъпва в полза на общините, което ще им осигури допълнителен финансов ресурс.
  • Прекратяване на практиката да се възлагат повече отговорности на общините без да се осигурява финансов ресурс за изпълнението им.
  • Специален фонд за подмяната на водопроводната мрежа в помощ на общините, особено в по-малките населени места.
  • Осигуряване на транспротна свързаност между населените места – по-високи субсидии за транспортни разходи на нерентабилни линии.
  • Създаване на целеви фонд за ремонт на силно амортизираната улична мрежа.

Политиката на „БСП за България“ е насочена към подобряване качеството на живот на хората, което не може да се случи без активна местна власт и подкрепа от държавата, каза още Кристиан Вигенин и припомни, че „БСП за България“ единствена не само поставя проблемите, но и сочи решения за преодоляването им.

„В последните 11 години живеем в една все по-централизираща се държава с все по-прекомерно натоварване на общините с отговорности и ангажименти за сметка на все по-намаляващ ресурс за решаването на проблемите“, коментира Георги Георгиев като кмет на БСП в община „Тунджа“ вече пети мандат и допълни, че общините са изцяло зависими от едноличното решение на премиера за разпределянето на средствата.Пример за това е и обявената схема на ПУДООС в началото на седмицата за 60 млн. лв. уж за всички общини, но със срок на кандидатстване 5 дни, което означава, че някои общини са предварително уведомени, подготвили са документите и са с готови проекти, за да бъдат гарантирано одобрени. Той припомни, че от милионите, раздавани от Бойко Борисов, за 11 г. община „Тунджа“ е получила само 200 000 лв. за ремонт на пътя от Безмер до летището.

Георги Георгиев допълни, че капиталовите разходи на общините без София са 250 – 300 млн. лв, а с министерски постановления еднолично се разпределят  по 500-600 млн. лв. по неясни критерии и правила.

„Българските общини системно са държани на къса верижка, за да слушат и да благодарят при всеки подхвърлен допълнителен лев“, каза още той и заяви, че този модел трябва да бъде прекратен.

Кметът на БСП в Болярово Христо Христов сподели, че за 26 г. е работил с много правителства, но в последните години нещата стават все по-тревожни. Според него реална децентрализация не съществува, а проблемите с остарялата водопроводна мрежа и трудното осигуряване на транспортни връзки определи като най-сериозни.

Като представител на местната власт кандидатът Нина Терзиева обясни, че Болярово била една от трите български общини, в които Комитетът на регионите е извършил мониторинг за изпълнение на Хартата за местното самоуправление в България.Тя изрази притеснение, че няма яснота за новия програмен период, новите програми се бавят, усложнява се и мехавнизмът средствата да достигат до местната власт.

Като лекар д-р Райно Георгиев сподели че в действителност се получава централизация на здравеопазването и разясни идеята на «БСП за България» да се структурира националната здравна система на регионален принцип и да се въведе статут на защитени лечебни заведения в отдалечените райони. Левицата планира държавните и общински болници да спрат да са търговски дружества, защото здравето не е стока.

«БСП за България» прави заявка да промени управлението на държавата, и в местната власт политиките са обърнати наопаки, сподели Георги Чалъков, който е бил 5 г. зам.-кметна община «Тунджа» с ресор икономически дейности. Той изтъкна, че левицатапредлага национални фондове за решаване на местните проблеми, а не само да се разчита на европейските средства.

Общински съветници на БСП направиха предложения към кандидатите за народни представители с цел подобряване на местните политики.

Всички бяха категорични, че «БСП за България» предлага работещи решения и затова на 4.04. правилният избор е номер 4 в интергралната бюлетина. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление