Отново бури и градушки

Проливни дъждове, гръмотевични бури и градушки – такова време очаква страната ни във вторник в разгара на лятото. Предупредителни кодове за опасно време са в сила за почти цялата страна, сочи справка в сайта на НИМХ към БАН.

Вторият по степен оранжев код е в сила за 11 области

– Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Само в три области на страната няма предупреждения – Видин, Перник и Кюстендил, а във всички останали кодът е жълт.

На много места в България днес ще се развива купесто-дъждовна облачност, с временни прекъсвания, на много места отново ще има валежи и гръмотевични бури, като остават условията за градушки. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца.

Ще духа слаб до умерен предимно северен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 23 и 28 градуса, за София около 23 градуса.

По Черноморието

ще е предимно облачно. Ще има валежи от дъжд и гръмотевици, на места главно по южното крайбрежие ще са интензивни и със значителни количества. Ще духа до умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 24 и 27 градуса, температурата на морската вода ще бъде 25-26 градуса, а вълнението на морето – 2-3  бала.

Над планините

облачността ще е значителна. С временни прекъсвания, на много места отново ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен, по високите и открити части и временно силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18 градуса, на 2000 метра – около 12 градуса.

В сряда и четвъртък

отново на много места в страната ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, главно след обяд и до полунощ, придружени и с гръмотевици. На повече места ще са валежите в Северна България и планините, а в сряда – все още на места и в източните райони. Запазват се условията и за градушки. Ще се задържи хладно за края на юли с максимални температури под 30 градуса.