Определени са местата в Ямбол за поставяне на агитационни материали по време на предизборната кампания

Местата за поставяне на агитационни материали на територията на община Ямбол във връзка с предизборната агитация при провеждането на избори за народни представители в 45-то Народно събрание на Република България на 4 април 2021 година са вече определени.

От началото на предизборната кампания /05.03.2021 г./ агитационните материали  ще се поставят на следните места:

 – подпорна стена на кръстовището на улиците „Стара планина“ и ул. „Тунджа“;

– подпорна стена под съоръжението на ул. „Граф Игнатиев“ /надлез „Крайречен булевард“/;

–  декоративна стена – табло на ул. „Търговска“ № 22, срещу сградата на НАП;

– ранспаранти, билбордове и други материали, предназначени за поставяне върху конструкции за външна реклама, разположени по всички улици от Общинската пътна мрежа;

– в централна градска част транспаранти, билбордове и други материали, предназначени за поставяне върху конструкции за външна реклама, да бъдат с големина не повече от 100 сантиметра ширина и 150 сантиметра дължина.

Това важи за зона със следните граници: на изток: ул. „Преслав“ – от кръстовище с ул. „Търговска“ до кръстовище с ул. „Страхил Войвода“; на север: ул. „Страхил Войвода“ – от кръстовище ул. „Преслав“ до кръстовище с ул. „Александър Стамболийски“; от ул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Константин Иречек“ /Градински мост/; на запад: ул. „Цар Освободител“ –  от кръстовище с ул. „Константин Иречек“ до кръстовище на ул. „Бузлуджа“; ул. „Бузлуджа“ –  от кръстовище с ул. „Цар Освободител“ до кръстовище с ул. „Георги Дражев“; ул. „Георги Дражев“ – от кръстовище с ул. „Бузлуджа“ до кръстовище с ул. „Цар Иван Александър“; на юг: ул. „Цар Иван Александър“ – от кръстовище с ул. „Георги Дражев“ до кръстовище с ул. „Джон Атанасов“; пл. Освобождение; ул. „Търговска“ – от пл. „Освобождение“ до кръстовището с ул. „Преслав“.

Забранява се поставянето на плакати и други предизборни агитационни материали извън периода на предизборната кампания – от 05.03.2021 г. до 24:00 ч. на 02.04.2021 г.,  на предизборни агитационни материали, в това число и транспаранти, на територията на парковете в гр. Ямбол, на сгради и обекти общинска собственост, на спирките на градския транспорт, включително и на техните заслони, както и на дърветата на територията на община Ямбол.

При извършване на агитацията кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети са длъжни да спазват посочените в Изборния кодекс и Решение №  2064-НС/16.02.2021 г. на Централна избирателна комисия /ЦИК/ ограничения:

– агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота;

– забранява се използването на държавния и общинския транспорт за агитация;

– забранени са агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната и безопасността на движението;

– забраняват се агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите за народни представители;

– забранено е унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до приключване на изборния ден;

– не се разрешава поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по – малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването;

– в агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Поставянето на агитационни материали на места извън посочените в настоящата заповед се счита за административно нарушение, освен ако в закон е предвидено друго.

По решение на Районната избирателна комисия кметът на община премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на кодекса. При необходимост премахването или изземването става със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи. В изборния ден това може да става и по решение на секционните избирателни комисии.

В срок от 7 дни след изборния ден /до 11 април 2021 г./ партиите, коалициите и инициативните комитети да премахнат поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.

Агитационните материали следва да отговарят на изискванията на чл. 183, ал. 1 от Изборния кодекс и Решение № 2064-НС/16.02.2021 г. на Централна избирателна комисия.

Заповедта е публикувана на: https://yambol.bg/uploads/izbori/pi2021/RD_02-00160.pdf .