Община Ямбол ще отбележи 24 май с празнична програма и връчване на награди

Община Ямбол ще почете 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът ще се проведе на сцена пред сградата на Народно читалище „Съгласие – 1862“.

 В 9:45 часа Духовият оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ ще засвири празнични мелодии.

Официалната церемония започва в 10:00 часа с изпълнение на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“ по стихове на Стоян Михайловски, който ще бъде изпълнен от Хорова школа „Проф. Георги Димитров“, Вокален състав „Бижу“ при НЧ „Съгласие-1862“, Вокална група „Пятница13“ при НЧ „Зора-1945“, Вокална група „Виолина“ при НЧ „Пробуда-1909“, Вокално студио „Усмивки“ и Фолклорна група „Зорница“ при Общински детски комплекс и Мъжки църковен хор. Певческите формации ще изпълнят и „Де е България“, по-известна като „Питат ли ме де зората“ от Иван Вазов. Композитор и на двете песни е Панайот Пипков.

Присъстващите граждани ще получат знаменца и песнопойки с отпечатания оригинален текст на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“ и кратка история на създаването му. Те също могат да се включат в изпълнението на двете песни.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще произнесе празнично слово, а след това Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен. В празничната програма са включени стихотворения в изпълнение на ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ямбол, както и фрагмент от знаменитото произведение на Черноризец Храбър „За буквите“. Мажоретките на ОУ „Николай Петрини“ ще внесат допълнителна емоция на събитието.

Втората част на празника обхваща церемония по връчване на наградите на община Ямбол по повод 24 май и поздравление към дългогодишните просветни дейци.

Честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Поради тази причина тази година няма да се проведе празнично шествие.

Община Ямбол призова с писмо образователните и културни институции да ограничат числеността на представителните си групи до петима души.