Община Ямбол ще отбележи Деня на независимостта на България с тържествена програма и велопоход

Община Ямбол ще отбележи с тържествена програма и благодарствен молебен 22 септември – Ден на Независимостта на България. На това значимо историческо събитие, както и на Европейския ден без автомобили, е посветен и велопоходът „Независимост“.

Празничната програма ще започне в 09:45 часа пред сградата на общинската администрация с изпълнения на Духов оркестър при НЧ „Съгласие – 1862“ – Ямбол. Началото на церемонията по издигането на националния флаг, която ще бъде съпътствана с военен ритуал с участието на военнослужещи от ямболския гарнизон, е от 10:00 часа. Приветствие към гражданите ще отправи и кметът на Ямбол Валентин Ревански.

22 септември всяка година се отбелязва и като Европейски ден без автомобили, чиято цел е намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в градовете. Община Ямбол се присъединява към посланията за повече движение сред подрастващите и за пестенето на енергията, с велопоход „Независимост“. Проявата е без състезателен характер, целта е отбелязване на националния ни празник и седмицата на мобилността, популяризиране на спорта, насърчаване на здравословен начин на живот и превенция на пътния травматизъм с велосипедисти.

Велопоход „Независимост“ се провежда чрез сътрудничеството между Община Ямбол, Областна дирекция на МВР, Регионален исторически музей, Областен съвет на БЧК, Общински детски комплекс, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Общински съвет по наркотични вещества и Младежки културен център „Георги Братанов“.

Стартът на велопохода ще бъде даден на 22 септември от 11:00 часа пред Община Ямбол, а маршрутът е по ул. „Г.С.Раковски“, ул. „Цар Освободител“, Градински мост, Градски парк /алея „Христо Вълев“ и алея „Минчо Боев“/, бензиностанция „Шел“, булевард „Д. Благоев“, булевард „Европа“, Обходен път Север, с. Кабиле, Национален резерват „Тракийски и античен град Кабиле“, където организаторите са предвидили изненади за участниците.

Заявки за организирано участие се приемат до 20 септември по e-mail: yambol@yambol.bg, zh.zhelyazkov@yambol.bg, както и на телефони 0895599812, 046/681410.

Индивидуални и семейни записвания ще се приемат и на място на 22 септември до 10:30 часа. 

Празничният 22 септември ще бъде и Ден на отворени врати за Културно-информационен център „Безистен“ – от 10:00 часа до 16:00 часа.