Община „Тунджа“ ще отбележи седмицата на „Кукерландия“ и „Кукериада“ с онлайн прояви

 

Кукери от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий“ с. Веселиново поставиха началото на седмицата на „Кукерландия“ и на Детския фолклорен празник „Аз съм кукерче“. Те пресъздадоха обичая с ритуалното заораване и засяване на нивата пред сградата на община „Тунджа“ и огласиха със звъна на хлопките центъра на Ямбол.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на децата, че със спазването на традицията са пожелали на всички тунджанци здраве, благоденствие и плодородие по тунджанските земи и да царува доброто!

От 2 до 6 март, когато трябваше да се проведе „Кукерландия“ и „Кукериада“, община „Тунджа“ организира онлайн прояви, за да покаже живите кукерски обичаи и приемствеността на традицията сред децата.

Заради въведените противоепидемични мерки и забрани, Детският фолклорен празник „Аз съм кукерче“ ще се проведе като онлайн проява на детските градини в общините „Тунджа“ и Ямбол.

На 2 март на официалните им фейсбук страници ще бъдат представени видеоматериали от изпълненията на кукерските детски групи.

От 4 до 6 март на фейсбук страницата на община „Тунджа“ ще се проведе онлайн „Кукериада 2022“. Видеоматериали ще покажат богатството на живите кукерски обичаи на тунджанските села от проведените през февруари кукерски празници.

На 5 март пред сградата на Народно читалище „Съгласие-1862“ ще бъде открито Осемнадесетото издание на традиционния Международен фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия“. Проявата е съвместна инициатива на община „Тунджа“, община Ямбол и Ямболска фотографска общност.

Изложбата включва 35 подбрани снимки, а отличените фотографи ще бъдат наградени.

На 5 март от 17 часа в с. Овчи кладенец ще се проведе общоселски празник „Сирни Заговезни“ с традиционното палене на огън и хвърляне на стрели. Организатори са НЧ „Мисъл – 1931“ и кметство Овчи кладенец и община „Тунджа“.