Община „Тунджа“ почете 147-та годишнина от Бояджишкия бунт

Община „Тунджа“ и село Бояджик почетоха славните събития преди 147 години и паметта на загиналите в зверското клане. Въпреки дъждовното време, на 17 май паметникът „Априлец“ отново събра жители на селото, ръководството на общината и общински съветници, за да си припомнят времената на геройство и плам, наредили Бояджик в историческата съкровищница на България. „Тук на това място ходим тихо, както се влиза в храм“, каза в словото си кметът Елена Маджарова и припомни, че героичните страници на историята не могат да бъдат променени и пренаписани, пътят на страданието и саможертвата не може да бъде изтрит, а паметта ни не може да бъде отнета. „Нека вечно помним този урок за вяра, чест и признателност, този урок, написан с кръв, която никога няма да попие в земята, защото тупти в сърцата на истинските българи, на техните потомци“, каза още кметът на с. Бояджик.

Честването уважиха кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметовете Димитър Димитров и Светозар Грозев, секретарят Галина Иванова, общински съветници и м-р Боряна Виткова, зам.- началник на Военното окръжие – Ямбол.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на жертвите.

Има нещо много символно в дата 17 май 1876 г. – в Батак са избити хиляди, Бояджик също дава стотици свидни жертви в зверското клане, 17 май е и датата, на която Българската православна църква почита паметта на Светите Баташки мъченици, канонизирани през 2011 г.