Ново заглавие в репертоара на ДТ „Невена Коканова“

„Малка пиеса за детска стая“ от Яна Борисова е премиерното заглавие на Драматичен театър „Невена Коканова“, Ямбол. Пиесата е първият драмартугичен текст на Яна Борисова, един от най-известните и успешни драматурзи в България и Европа.

        В основата на спектакъла са взаимоотношенията на четирима приятели от детството. Те се събират веднъж в месеца за да играят на измислена от тях игра. Играта е форма на общуване, специално пространство, територия, позволена само за играещите. Тайно място, където се пази всичко, което приятелите не искат да забравят. Една машина на времето, която е създадена от деца, които подсъзнателно са усетили, че ще им се наложи да пораснат и това не им е харесало.

         „Малка пиеса за детска стая“ печели конкурса за българска камерна пиеса „Славка Славова“ през 2007г. Пиесата е преведена на над десет езика, поставяна е във Франция, Белгия, Русия, Италия, Германия и Словения, включена е в образователните програми на повечето театрални университети в Европа и по нея са заснети два игрални филма.

         Авторът на „Малка пиеса за детска стая“ Яна Борисова казва за пиесата: „Тъй като това е първият ми текст, той е създаден по-скоро поради вътрешна необходимост. Историята беше в главата ми и силно ме вълнуваше много преди написването ѝ, просто търсеше форма да бъде разказана по най-добрия начин. Оказа се, че театърът е нейното място и благодарение на него, тя достигна до най-много хора и беше разбрана правилно. Много ми се иска, всеки да открие в „Малка пиеса за детска стая“ нещо различно, нещо свое. Нещо, с което да учуди и мен. Това е пиеса за времето между детството и порастването, когато всичко важно тепърва предстои, а всичко отминало ти се струва това, без което не можеш.“

          В ДТ „Невена Коканова“, Ямбол пиесата започва своя живот под режисурата на Вежен Велчовски, който от дълги години работи активно с авторката. Сценограф е Жанета Иванова. Хореограф – Атанас Жеков – Кроко. Ролите на четиримата приятели са поверени на младите ямболски актьори Яна Бобева, Галина Иванова, Румен Михайлов, Кристиян Негалов и Георги Караиванов.

         Премиерният спектакъл на „Малка пиеса за детска стая“ ще бъде представен на 7 октомври от 19:00 часа в залата на ДТ „Невена Коканова”.

Снимките са от репетициите на пиесата.