Незабравим духовен празник в Стралджа с книгата „Традиции, личности, памет“

„Традиции, личности, памет“! Една книга и толкова много история, една книга и толкова много обич, красота, надежди! В истински духовен празник се превърна в Стралджа представянето книгата на Мара Загорчева и Надя Жечева „Традиции, личности, памет“. В препълнената зала редом седнаха деца, млади хора и възрастни, всички обединени от любовта към творчеството, самодейността, традициите.
Оригиналният подход на авторките да представят книгата със своеобразен спектакъл изненада всички. Не само с красивия славослов, не само с искреността и топлотата на обръщенията, но и с участието на кукери, оркестранти, изпълнители на народни песни, танцьори, майстори на художественото слово. С ръкопляскания бяха посрещнати най-малките, продължителите на традициите и самодейността в Стралджа – танцьорите от ДГ“Здравец“, които, под ръководството на Нели Тончева Кавалджиева , с огромно старание изпълниха обичани народни танци. Истинска наслада за душата бяха буенечките от ФА“Въжички“. „Изпиваме ги с поглед, прегръщаме ги с душата си, обичаме ги, защото са наша, стралджанска хубост и гордост“, думите на водещите изразиха много точно и ясно общите мисли и чувства на всички присъстващи в залата, за да последва посланието: „Помнете, приятели, помнете малки и големи българи! Щом корена си носим в жива памет, ще бъде българско, додето свят светува!“ Много вълнуващо прозвучаха стихотворенията „Две хубави очи“ в изпълнение на Добринка Манолова и „Българският език“ – на Велина Хайдутова – доказани майстори на художественото слово. А после! После Мара Загорчева с един изключително силен текст за българската народна песен представи Дарина Славчева, солист на ансамбъл „Тракия“ и носител на Голямата награда от конкурса надпяване „С песните на Вълкана Стоянова. Гости на събитието бяха и Стоян Варналиев, носител на Специална награда от Конкурса. Стойчо Тончев, ръководител на ансамбъл „Лисец“ Омуртаг и брат на хореографа Тончо Тончев, талантливия кавалджия Георги Пенев, син на народната певица Ойка Пенева, Димитър Койчев, изпълнител на гайда в ансамбъл „Тунджа“ и „Въжички“и др.
Да, този духовен празник в Стралджа наистина беше тържество на човешкото съзнание, на българския дух, на стралджанския корен. Написана на един дъх книгата е с посвещение на незабравимия, неповторим и изключително талантлив стралджански творец Тончо Тончев както и на две забележителни годишнини: 55 г. от създаване на ансамбъл „Въжички“ и 50г. от обявяването на Стралджа за град. С много топли думи авторите благодариха на Пенко Пенков, автор на корицата, графичния дизайн и редактор на книгата, за всеотдайната коректорска работа на Йорданка Драгиева, на литературния критик Димитър Бечев, автор на великолепния предговор , на издателя печатница Диагалпринт и директорът – винаги ведрата и много позитивна Жана Петкова, както и на всички подпомогнали издаването на книгата със снимки, спомени.
„Няма невъзможни неща! Няма сила, която да спре този, който е тръгнал да реализира една мечта. Ние „хванахме“ един златен период на духовен живот в Стралджа, но поколенията се сменят, събитията се трупат и винаги има още и още какво да се разказва. За да се знае и да се помни! За да пребъде непоклатимия ни български корен и дух!“ С това послание авторите приключиха представянето. И в продължение на час получаваха поздравления, подаръци и пожелания. От името на общинското ръководство г-н Иван Иванов, за кмет на общината, връчи плакети на Мара Загорчева и Надя Жечева. Акад.Крум Георгиев, председател на Общество за фолклор, дългогодишен участник в журито на народния събор „Мараш пее“ и Конкурса надпяване „С песните на Вълкана Стоянова“ топло благодари на дамите, сърдечно ги поздрави с постигнатия успех на книгата насърчавайки ги да продължават с тази родолюбива дейност. Висока оценка на творбата дадоха ветерани на културната дейност в града, педагози, общественици. А ето как Пенко Пенков представи книгата в социалната мрежа:
„Едно съкровище, затворено между хартиени корици, е на път да бъде разгърнато, показано и пуснато да живее в сърцата на читателите.
Мара Загорчева и Надя Жечева сътвориха нещо наистина прекрасно!“