Двоен празник в село Войника

Надя Жечева

Силни, борбени, устойчиви на времето хора живеят в с.Войника. Съхранили своята история от най-древни времена до днес, те остават пазители на миналото, родолюбци, които умеят да ценят наследеното от дедите. Доказаха го с участието си в празника посветен на 160-годишнината от основаването на селото и 90-годишнината на местния духовен храм – читалище „Възраждане“. Гости на празника бяха заместник областният управител на област Ямбол Христо Колев и кметът на община Стралджа Атанас Киров. „Да се съхрани селото и хората. Днес изпълнявам едно от обещанията си. Ще променим облика на селото!“, каза кметът Атанас Киров в обръщението си.

Портрет на любимия си национален герой – Васил Левски подари кметът на община Стралджа на Мария Георгиева, кмет на селото, която прие подаръка с истинска радост. Г-н Киров зарадва и членовете на читалището на които подари стационарна озвучителна уредба. Поздравителни адреси с благодарствени думи и подаръци бяха поднесени и на петима от бившите кметове на Войника – Йовчо Енчев, Георги Марков, Калинка Иванова, Иван Куртев, Жеко Жеков. По традиция празникът започна с посещение на храма „Успение Богородично“,където отец Иван Динев отслужи празнична литургия. Гостите се поклониха пред паметника на героите войничани дали живота си за свободата на Родината.
Поздравления за празника с отбелязване на най-съществените моменти от историята на селото поднесе кметът на Войника Мария Георгиева. Председателят на читалището Славка Йорданова също върна времето назад, за да проследи историята на читалището и постигнатите успехи от самодейците. За войничани беше приятно да чуят поздравленията и на кметове Йовчо Енчев , Георги Марков, Иван Куртев. Топли думи бяха отправени към такива достойни личности на Войника като летописеца на селото Енчо Енчев и генерал Теньо Попов, който в този ден навърши 93-годишна възраст. Празникът продължи с богат поздравителен концерт с участието на децата от ОУ“Хр.Ботев“, певчески групи от Войника и Първенец , танцов състав „Въжички“ НЧ“Стралджа 2016“ и изпълнителя на народни песни Георги Костов.
Най-хубавото на празника беше това, че местните хора и гостите определиха деня като щастлив и богат. Доказаха го усмивките и настроението, споделянето на спомени, обещанията за нови такива срещи. С помощта на спонсори организаторите поканиха всички на курбан за здраве. Вечерта завърши с фоерверки.