На 1 ноември в Стралджа

Надя Жечева

Стралджа, градът дал вдъхновение на гениалния Яворов за написване на стихотворенията „Градушка“ и „Арменци“ отбеляза подобаващо Деня на народните будители. Тържеството започна с кратка програма на децата от ДГ“М.Рубенова“ и ДГ“Здравец“. Гроздан Иванов, зам.кмет на общината,  се обърна към  присъстващите в залата педагози, културни дейци, ветерани с поздравление за празника и пожелания за здраве, всеотдайност в работата и нови постижения, след което връчи награди на изявени общественици-будители.  Със заповед на кмета  по повод 1 ноември, Ден на народните будители, Димитринка Йорданова, дългогодишен преподавател по български език и литература, беше удостоена с Почетен знак на община Стралджа – Герб златен и Представителна значка за постигнати високи резултати и за заслугите й в развитието на образованието в града.

Като поклон за приноса във възпитанието и образованието на десетки и стотици стралджански ученици  с Почетен знак на общината – Герб златен и Представителна значка бе наградена   Лиляна Богашева /Трайкова/- посмъртно. За доказана дейност като педагог, възпитал на поколения ученици и ръководител в системата на образованието  с Почетен знак с образа на П.Кр.Яворов, Почетна грамота, парична награда и Представителна значка  бе наградена Велина Хайдутова. Връчвайки наградите г-н Иванов намери най-точните и сърдечни думи за благодарност. В отговор г-жа Йорданова и г-жа Хайдутова споделиха вълнението си  и   колко важно за тях е това признание.

    Празникът продължи с церемония по връчване на наградите от ІV Национален литературен конкурс „Дървото на живота“ на името на Станка Пенчева. Председателят на журито Христо Карастоянов, в присъствието на своите колеги Димитър Бечев и Станка Парушева,  прочете протокола с решението, изрази удовлетворението си от вече наложилия се конкурс, който привлича вниманието на все повече творци, благодари на общинското ръководство за поддържането му и търсенето на допълнителни начини за внимание към талантите на България. Неколкократно прозвуча и името на поетесата Станка Пенчева, вдъхновител на мнозина от авторите. Последва връчването на наградите на пристигналите в Стралджа лауреати.    Иван Иванов, зам.кмет и Гроздан Иванов. зам.кмет, бяха щедри в поздравленията, те увериха присъстващите , че този конкурс ще продължи в името на творчеството , в подкрепа на талантите. Публиката аплодира  Лиляна Чолакова, носител на втора награда в раздел „Разкази“, Ваня Велева, носител на втора награда в раздел „Поезия“, Гълъбина Митева, носител на първа награда в раздел „Поезия“ и Катя Маринова, носител на наградата на кмета на общината, която се връчва за първи път. В притихналата зала прозвучаха развълнуваните им слова на благодарност, споделените мисли за творчеството и откровенията на белия лист, желанието да бъдат полезни на читателите и достойни за тяхната обич. Присъстващите чуха и наградените стихотворения. Но с това изненадите не приключиха. Зам.кметът Гроздан Иванов с радост и задоволство съобщи, че в ІV-то издание на конкурса има участие на двама млади творци от Стралджа, което е станало повод за учредяване на допълнителни поощрителни награди на зам.кмета. Под ръкоплясканията на публиката своето отличие получи чаровната Силвия Йорданова, а в обръщението й към аудиторията  пролича голямата любов към родния край и желание да бъде полезна на Стралджа. Втората награда бе за вече доказалия своя талант Димитър Драганов, понастоящем студент във Великотърновски университет.