На Симеоновден в Ямбол празнуват 382 души

На 1 септември Българската православна църква почита паметта на Преп. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. На днешния ден се поставя началото на църковната Нова година.

В българския обреден календар празникът е известен като „Симеон Орач“, „Симеон Сърп“, „Симеон Брульо“, „Стар Симеон“, възприеман и като земеделската Нова година, защото отбелязва началото на есенните оран и сеитба.

Според житието му Симеон Стълпник е роден през 357 година в Мала Азия в бедно семейство на благочестиви християни. На 18-годишна възраст той постъпва в манастир и не след дълго се усамотява в труднодостъпна пещера. Живеещ самотно като пустинник, той се отдал изцяло на пост и молитва. Благ и смирен, Симеон искал напълно да се отдели от човешката суета и си построил каменна кула, висока 40 лакти. Заживял на върха ѝ в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст.

Народната традиция повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекета от дома.

В Ямбол днес празнуват 382 именици. Най-многобройни са мъжете с името Симеон – 224, а след тях се нареждат жените с името Симона – 137. Останалите празнуващи са: Симон – 9, Марта – 7, Симеона – 2, Симо – 1, Сима – 1, Мона – 1.

Честит празник! Носете със здраве и усмивка името си!