Над 500 души празнуват на Трифоновден в Ямбол

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон. В житейския си живот той се бил отдал на лечителството. Посечен е с меч по заповед на император Траян Деций, тъй като отказал да се отрече от християнската си вяра.

Светецът бил роден в град Апамия, провинция Фригия, която се смята за прародина на лозата и виното. Това е и причината, поради която в България се почита като покровител на лозята и лозарите.

Празникът е част от три последователни дни, наречени Трифунци. Днес е празник и на соколарите, градинарите и кръчмарите.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

В Ямбол празнуват 544 души, от които 443 са жени, а 101 – мъже.

Най-разпространеното име сред дамите е Радка с 427 представителки, а след нея се нарежда Маламка с 11. Списъкът продължава с имената Гроздана – 4 и Трифонка – 1.

При господата името Радко е най-многобройно – 60 именици. Втори по популярност са Трифон и Гроздан с 8, а след тях остава Рачо-2.

Честит празник!