Народно читалище „Пробуда-1909“ – Ямбол отбеляза Трифон Зарезан

На 1 февруари Народно читалище „Пробуда-1909”, което се намира в най-стария ямболски квартал – „Каргон“, почете традициите на  празника  Трифон Зарезан.

Господин Калчев, който миналата година беше „коронован“ от Енчо Кенаров за „Цар Трифон“, изпълни всички ритуали за плодородие – с косер разрови пръстта около лозата, преля с червено вино, поклони се в четирите посоки, „захрани“ я с парче погача, поръси пепел, „напои“ я с вода и прикади с тамян. След това отряза първите три пръчки от лозата и с тях сви „царски венец“, с който „короняса“ новия „Цар Трифон“ – Петър Левков: „Нека Света Богородица и Свети Трифон  пазят теб и семейството ти, лозята и реколтата ти! Догодина да се съберем да зарежем твоите лози! Да налееш вино и ракия за чудо и приказ и догодина да ни поканиш в този хубав празничен ден да споделим радостта и гордостта ти! Благословена да е „царската” ти корона! Амин!”

Господин Калчев благослови лозята: „От лоза – шиник грозде да берем! От кютюк – бакър вино да налеем, през праговете ни да прелива, дните и нощите ни с радост и сладост да са пълни!”

            На празника присъстваха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов и Диана Димитрова, директор на дирекция „Култура, спорт, младежки дейности, туризъм и връзки с обществеността“.