Над 2000 души се събраха на Илинденския събор в Дряново за 157-ми път

Над 2000 души се събраха на 1 август в с. Дряново на най-стария и най-големия събор в община „Тунджа“ – Илинденският. За 157-ми път едно от най-малките тунджански села спази вековната традиция и успя да обедини хиляди в обичта им към родното и към фолклора, превръщайки се в най-оживеното място в цялата община.

      Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на всички, които са дошли да споделят празника, защото с присъствието си доказват, че събори като този имат смисъл и бъдеще.

      „Илинденският събор се превръща в празник, който събира хиляди, за да докаже силата на традициите, силата на тунджанци“, каза тунджанският кмет и допълни: „Община „Тунджа“ винаги е подкрепяла и ще подкрепя провеждането на събори в селата, за да може и хората след нас да усетят емоциите, очарованието, което те носят, и най-важното да осъзнаят сплотяващата сила на традициите, защото в днешното разделно време трябва да ценим това, което ни обединява“.

        Гости на празника бяха и председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, зам.-кметът Светла Стоянова, общински съветници, кметове и кметски наместници от общината.

        Организаторите – кметство с. Дряново, Народно читалище „Светлина-2004“ и община „Тунджа“, бяха подготвили богата празнична програма.

        Началото поставиха кукерите от с. Победа, които прогониха злото, за да има берекет и да се възцари доброто в с. Дряново.

        Близнаците Димана и Янимир Демиреви отново показаха таланта си – Димана изпя две народни песни, а Янимир се изяви с музикално изпълнение на гайда. В празничната програма участваха и Певческа група „Карапчанка“ при Народно читалище „Просвета-1920“, с. Маломир, индивидуални изпълнители от с. Победа, а различните формации на Фолклорен танцов състав „Ромбана“, гр. Ямбол представиха пъстра китка от народни хора.

        Традиционната заря приповдигна още повече градуса на настроението, а на концерта на народната певица Пепи Христозова се извиха дълги хора, така че центърът на Дряново се оказа тесен да ги побере.