Над 1000 ямболски земеделци в нарушение пред НАП

Над 1000 земеделски производители от Ямболска област не са декларирали коректно пред НАП дохода си от субсидии

Над 350 регистрирани земеделски производители от Ямболска област са получили субсидии, но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху този доход. Други 653 земеделци от региона са подали декларации, но са посочили по-малък доход от получения. Още 60 стопани на земя са  подали декларации с посочен размер на субсидиите, но не са декларирали дохода си от стопанска дейност. Това съобщиха от офиса на НАП в Ямбол след като са засекли информацията с данните от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии.

В национален мащаб 50 000 регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са декларирали тези свои доходи пред приходното ведомство.

 Най-голям брой несъответствия са открити в общините Кърджали, Хасково и Благоевград, уточняват от НАП.

Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция. Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета .

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента  приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина  на земеделските производители.