Младите хора на Стралджа и тяхната представа за Европа

Димитър Иванов представи в Стралджа ключовите послания и цели на Българското председателство на Съвета на ЕС и отправи емоционално послание към младите хора

„Моята Европа – Силна, Единна, Богата, Мирна, Спокойна, Равна за всички…“, това е представата за Европа на десетокласника Калоян Йорданов, от СОУ „П. Яворов“ в Стралджа, област Ямбол. И то в голяма степен казва всичко, което бъдещето активно поколение на България мисли и иска от обединена Европа.
В община Стралджа се проведе първата от поредицата инициативи организирани от областен управител на област Ямбол във връзка с отбелязването на 10 годишнината от членството на България в Европейския съюз и промотирането на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.


„Няма нищо по-естествено от това първата среща от поредицата инициативи в област Ямбол, свързани с комуникационната кампания на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, да започне със среща с младите хора. Те са акцент, основен фокус и посланик на нашите приоритети. Те са бъдещето и надеждата ни за по-добър свят“, подчерта областният управител Димитър Иванов пред ученици от 10, 11 и 12 клас от община Стралджа.
Ключовите послания и цели на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година бяха представени в специална презентация пред ученици и преподаватели, гости от община Стралджа от заместник областния управител Волен Дичев. Участниците в срещата получиха ценна информация относно европейските институции, личностите, които ги ръководят, както и ключовите послания в програмата на ротационното председателство на България в Съвета на ЕС.
През 2017 година отбелязваме 10 години от присъединаването ни към голямото семейство на Европейския съюз. Икономическите и социални ползи и резултати от членството ни са повече от видими. България просперира. И след 10 години в съюза за пръв път ще председателстваме Съвета на ЕС. „Отговорност, с която ще се справи правителството на премиера Бойко Борисов“, убеден е областният управител.
„Целта, която българското правителство си поставя в месеците до Председателството, е основните послания да стигнат до възможно най-широк кръг от хора, за да имаме убедеността, че страаната ни върви в правилната посока“, това каза Димитър Иванов по време на информационната срещата.
„В тези 6 месеца имаме уникалния шанс да покажем най-голямото ни богатство – младите хора. Тези, за които няма граници, тези които имат вярата, че могат да променят света, тези които знаят, че в съвременния свят няма по-силен и независим човек, от знаещия“, това емоционално послания отправи Димитър Иванов към младите хора от Стралджа и ги призова да продължават да учат, да се развиват, да трупат знания и опит и в Европа, но един ден да се върнат и развиват Стралджа и региона.
Младите хора от своя страна пък отправиха своето послание към Европа и представиха Европа, такава каквото я искат. Кратки есета, послания на тема „Моята Европа“ беше подготвил всеки от участниците в срещата. „Европа, в която се чува българският глас“, написа дванадесетокласника Николай. „Европа е толкова малка, а всъщност е всичко за нас“, това е откровенното мнение на Илиана Великова от 11 клас. Определението на единадесетокласничката Мая Дичева казва всичко: „Моята Европа е твоята Европа. Които и да сме, откъдето и да идваме, мечтаем за едно – за по-добро бъдеще в Европа“.
Младите хора от Стралджа не само определиха по оригинален и запомнящ се начин Европа, но и я „подредиха“ в интерактивна игра. Организаторите на събитието бяха подготвили пъзел с карта на Европа, която младежите подредиха. Тениски с логото на българското председателство, материали свързани с европейската политика към младите хора получиха след срещата младежите.
Първата среща завърши с обща снимка на участниците в инициативата и множество селфита.